Kezdőlap » Családi élet » Hogyan ismerjük fel az influenzát ?

Hogyan ismerjük fel az influenzát ?

A valódi, igazi influenza nem azonos a “meghűléssel”, náthával.. Vírusfertőzés okozza mindegyiket, de más-más vírus. Az influenzavírusnak három típusa van, ezért a betegség minden tünete, lefolyása nem mindig azonos.Tünetei általában: magas láz, igen rossz közérzet, bágyadtság, sőt enyhe tudatzavar, hányás, esetleg hasi panaszok hasmenés, végtagfájdalmak, esetleg nátha és – amit először kellett volna említeni – haragos-vörös torok és garat.

A rossz állapot néhány napig tart. Az influenza könnyen átterjedhet egyik emberről a másikra, ezért rendszerint járványokban robban ki, bár előfordulnak szórványos esetek is. Tél vége felé megszaporodnak a különféle, vírus okozta betegségek, így például a nátha, a felső légúti hurut, és így a valódi influenza is. A hatóság akkor állapítja meg az influenza járványt, ha a betegek torkából sorozatosan kimutatják az influenza vírusát.

Az emberek ezt nem értik, ők csak azt látják, hogy minden ismerősük köhög, tüsszent, lázas, a körzeti orvos “influ” diagnózissal helyezi őket táppénzbe, ezzel szemben a közegészségügyi hatóság azt állítja: nincs influenzajárvány! Szakmai szempontból persze igazat mondanak, hiszen a nátha, a “megfázás”, légcsőhurut valóban nem azonos az influenzával. Szövődmények manapság már ritkán okoznak bajt, tehát az influenza nem olyan rémes, legföljebb a ritka idegrendszeri szövődmények veszélyesek. Legfontosabb teendők, lázcsillapítás, folyadékpótlás, fektetés, elkülönítés. Rendszeres orvosi ellenőrzés az esetleges szövődmények korai felismerése érdekében, különösen akkor, ha 3-4 nap után, javulás helyett, rosszabbodás tapasztalható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük