Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerjük fel a hörghurutot ?

Hogyan ismerjük fel a hörghurutot ?

A levegőt a tüdőbe vezető, sokszorosan elágazó csőrendszert hörgőknek, hörgőágaknak nevezzük. Váladéktermeléssel (vagy anélkül) kialakuló gyulladását hörghurutnak mondjuk. Tévedés tehát, hogy a hörghurut az, ami hörgéssel jár! Egy szemernyi igazság persze van azért ebben, hiszen a hörghurutban szenvedő gyermek szája közelében hallható valami hörgésszerű zaj és ha a mellkasát megfogjuk, érezzük a hurutos légzést.

Tünetei: rendszerint “mélyről jövő” , bőséges, hurutos, szörcsögő, nedves köhögést okoz, hiszen a levegőt csövek duzzadt falán nyákos, gennyes váladék képződik. A köhögés voltaképpen védekező mechanizmus a váladék eltávolítására.Nagyobb gyermekek hátfájásról panaszkodnak. Kisebb gyermekek eléggé sokszor hánynak köhögés közben, ha a váladék nehezen szakad fel.

Előfordulhat mérsékelt légszomj is. Teendők: lényegében azonosak a tüdőgyulladás esetében szükséges tennivalókkal. Elhúzódó esetben a mellkasra alkalmazott különféle bőrvörösítő kenőcsök, pakolások, valamint a párásítás, a belégzés, a sóskamarkezelés is jót tesz. Ez utóbbit nagyobb rendelőintézetekben, gyógyfürdőkben végzik. Az úgynevezett köptetők (kanalas orvosságok, szirupok) enyhítik ugyan a köhögési nehézségeket, azonban esetleg gyakoribbá válik a ( megkönnyebbedett) köhögés, hiszen hígabb váladék termelődik a levegőt vezető csövekben. Ne várjuk azt, hogy a kisgyermek kiköpje a felköhögött váladékot. Erre csak a nagy gyermekek képesek és hajlandók. A tiszta, szabad levegő, lehetőleg a hegyekben, igen előnyös.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük