Kezdőlap » Karrier » Hogyan írjunk tökéletes motivációs levelet?

Hogyan írjunk tökéletes motivációs levelet?

Ahhoz, hogy egy állásjelentkezés esetén jó eséllyel induljunk, szükséges a megfelelő motivációs levél csatolása az önéletrajzunkhoz. Sajnos sokan számos hibát elkövetnek a megírás során és nem tartják fontosnak a kísérő levelet.
Azonban leszögezhetjük, hogy a motivációs levél akár döntő fontosságú is lehet akkor, amikor a HR-es vagy a válogatást végző személy kiválasztja a megfontolásra érdemes jelentkezéseket.
A kísérő levél a száraz, adatokra szorítkozó önéletrajz mellett személyesebb, színesebb képet adhat rólunk a munkáltató számára. Ebben már írhatunk szabadabban, sokkal kevésbé kötött formában érdeklődési körünkről, motivációinkról, céljainkról.
A motivációs levél megfelelő felépítése:
• kísérő levelünk ne legyen több egy oldalnál, és ne legyen kevesebb fél oldalnál
• 4-5 bekezdésnél ne osszuk többre a szöveget
• hivatkozással kezdjük, a jelentkezésünk indoklásával, figyelemfelkeltés a cél
• a következő bekezdésben az önéletrajzunkat foglaljuk össze, emeljük ki azokat az eredményeket, végzettségeket, amelyek lényegesek lehetnek a megpályázott munka elnyeréséhez
• a harmadik nagyobb szakaszban fejtsük ki a céljainkat, motivációnkat, írjuk le, miért is szeretnénk ezt az állást
• végül személyiségünk pozitív elemeit emeljük ki – arra nagyon figyeljünk, hogy ne írjunk sablonos mondatokat, ha van rá módunk igyekezzünk példákkal alátámasztani a személyiségünk bizonyos vonásait (ha a határidő pontos betartása pozitív ismérvünk, akkor előző munkahelyen időben elvégzett projektet hozhatunk fel példának stb.)

 

Mint látható, a motivációs levél tényleg fontos lehet egy állásjelentkezés esetén: összefoglalja szakmai pályafutásunkat, tovább ösztönzi az olvasót az elolvasásra, rávilágít olyan részletekre, amelyek lényegesek lehetnek a munkakör betöltéséhez és egy kis részletet mutat a személyiségünkből, céljainkból.
A motivációs levél alkalmas arra, hogy kiemeljük magunkat a jelentkezők szürke egyvelegéből, ezzel megnövelve esélyünket a pályázatunk pozitív elbírálására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük