Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan írjunk kísérőlevelet?

Hogyan írjunk kísérőlevelet?

A kísérőlevél elengedhetetlen része az önéletrajz kézbesítésének, akár e-mailes, akár postai, akár személyes átadásról van szó. Gyakran szokták motivációs levélként is emlegetni, és bár vannak hasonlóságok és a kísérőlevél egyben motivációs levélként is szolgálhat, nem azonos a kettő.
A kísérőlevél célja, hogy megnevezzük magunkat, megindokoljuk, miért vettük fel a kapcsolatot az adott személlyel/szervezettel, és további lépésekre kérjük a címzettet.
Sorban haladva tehát: kezdjük a levelet köszöntéssel, ha lehetséges, név szerint említve a címzettet. Ezután hivatkozzunk a hirdetésre, amit olvastunk, az ismerősre, akitől értesültünk a pozícióról, vagy ha vakon küldjük ki az életrajzot, akkor nyugodtan mondjuk meg, hogy álláskeresési célból keressük meg az adott személyt.
Ezután lehet beleszőni a mondandónkba a személyes motivációinkat, így szolgálhat bizonyos szempontból motivációs levélként is a kísérőlevél. Ha a hirdetésben kiemelték a szükséges készségeket, végzettségeket, akkor emeljük ki, hogy ezekkel rendelkezünk, esetleg hol végeztünk, milyen eredménnyel. Megjelölhetjük a szakmai tapasztalatainkat, különösen, ha neves cégekről vagy speciális munkakörről volt szó. Utaljunk rá, hogy ismerjük a céget, ahová pályázunk, jelöljünk meg egy-két adatot, tényt, ami miatt szívesen dolgoznánk ott. Ha valamilyen szempontból kitűnhetünk a többi jelentkező közül, akkor ezt feltétlen említsük meg, például, hogy Start kártya vagy más kedvezmény vehető igénybe utánunk.
Ha a küldeményhez több mellékletet is csatoltunk, ezeket foglaljuk össze. Például: mellékletként csatoltam az önéletrajzomat, a végzettségeimet igazoló okiratokat, a legutóbbi három munkáltatóm ajánlólevelét, az aktuális erkölcsi bizonyítványt és a motivációs levelet.
A levél végén mindig hívjuk fel a figyelmet, hogy a megkeresésünk célja, hogy személyes találkozón bizonyíthassuk az alkalmasságunkat, tehát kérjünk időpontot egy interjúra.
Ne felejtsünk tisztelettel elköszönni, és a nevünk mellett megadni a telefonos és e-mailes elérhetőségeinket. Az ígért csatolmányokat semmiképp se felejtsük ki a küldeményből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük