Kezdőlap » Hobbi » Hogyan írjunk jó novellát?

Hogyan írjunk jó novellát?

A novellaírás sokak szerint egyáltalán nem nehéz dolog. Majdhogynem általános vélemény, hogy elég egy jó alaptörténet, a többit már minimális energiarááldozással képesek vagyunk megcsinálni. Ez azonban erős tévhit. Való igaz, egy jó novella elegedhetetlen kelléke egy részletesen kigondolt cselekmény, de a történetünk lehet bármilyen fordulatos, izgalmas vagy éppen vicces, ha nem tudjuk megfelelően papírra vetni, felemás lesz a végeredmény.
Ne ijedjünk meg, ha írás közben esetleg elakadunk, nem jut eszünkbe a helyes megfogalmazás. Tartsunk szünetet, és gondoljuk végig, mit, hogyan szeretnénk átadni az olvasónak. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a helyes és élvezhető megfogalmazással mit sem törődve összecsapják a novellájukat, csakhogy minél hamarabb készen legyenek vele.
Ez nagyon súlyos hiba, abban az esetben pedig különösen bántó tud lenni, ha egy alapvetően jó ötlet látja a kárát. Ahhoz, hogy az írásunk jó legyen, tisztában kell lennünk a saját elképzelésünkkel, hiszen ha mi magunk is bizonytalanok vagyunk a novellát illetően, az olvasóink is azok lesznek.
Mindig ügyeljünk a helyesírásra. Rendkívül lehangoló tud lenni, ha egy történetet a számos kisebb-nagyobb hiba miatt nem tudunk önfeledten élvezni. Ha kezdő írók vagyunk, érdemes utánaolvasni a különböző speciális nyelvtani szabályoknak – például a központozásra és a vesszőkre vonatkozókat –, mielőtt írásra adjuk a fejünket. Számtalan internetes oldal és blog foglalkozik ezzel a témával, így könnyű megtalálni és megtanulni ezeket a szabályokat.
Mikor végeztünk a novellával, többször is olvassuk végig, lehetőleg hangosan, így könnyebb észrevenni azokat a hibákat, amik felett néma olvasással könnyen átsiklanánk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük