Kezdőlap » Internet » Hogyan indult útjára a Facebook?

Hogyan indult útjára a Facebook?

Az oldal eredetileg a Pihilips Exeter Academy-nek volt egy fényképes nyomtatott könyvformájú kiadványa mely évek óta népszerű volt a tanárok és diákok körébe. Erre az akadémiába járt Mark Zuckerberg is – akinek a neve valószínűleg nem ismeretlen.
A Facebook története nem nyúlik vissza régre. 2003-ban indult minden, amikor is Adam D’Angelo (Mark legjobb barátja) létrehozta a Facemash nevű alkalmazást. Ez egy kezdetleges társalgási oldal volt, melyet az egyetemisták számára hozott létre Adam. Az oldal nagy sikerét igazolja, hogy több százezren használták. Ezen felbuzdulva készítette el Mark Zuckerberg CourseMatch nevű programot mely aztán a Facebookhoz vezetett. Mark még a Harvard Egyetem hallgatója volt amikor Eduardo Saverinnal létrehozták a Facebookot. A fejlesztésben segítségükre volt még Dustin Moskovitz és Chris Hughes.
A Facebookot kezdetben csak a Harvard egyetem hallgatói használhatták. Viszont idővel az oldalt az Ivy League és a Stanford University diákjainak is elérhetővé tették, később pedig már minden egyetemista regisztrálhatott az oldalon. A Facebook egyre közkedveltebb lett így hamarosan már nem csak egyetemisták használhatták, hanem majdnem minden 13. életévét betöltött személy regisztrálhatott az oldalon. A siker töretlen volt és megjelent az első ember is, aki anyagilag támogatta a céget, Peter Thiel személyében. Félmillió dollárral járult hozzá a Facebook fejlődéséhez.
Mark Zuckerberg és társai talán nem is gondolták, hogy az eredetileg egyetemista társainak létrehozott oldal világszerte ismert lesz! Mára már 207 országban, 37 különböző nyelven elérhető – köztük magyarul is. 2009-ben a Competecom rangsorolása alapján a Facebook került az élre. Eszerint ez volt a leggyakrabban használt hálózat maga mögött hagyva a szintén ismert My Space nevű oldalt is. 2011-ben már több mint 637 millió aktív felhasználó volt. Közben felbecsülték a Facebook értékét és Mark 2012. május 18.-án a tőzsdén is közzétette az oldalt. Pár hónappal később, egészen pontosan 2012. október 4.-én pedig a Facebook elérte az 1 milliárd felhasználót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kerüljük el az csalókat az aukciós oldalakon?

Hazánk legnépszerűbb aukciós oldala a vatera, és a teszvesz. Rengeteg dolog megtalálható itt, és nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük