Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan igyunk tejet?

Hogyan igyunk tejet?

Emlékeznek még a 90-es évek gyakori reklámjára és sokszor emlegetett, jól a fejünkbe vert jelmondatra, hogy a tej élet, erő, egészség?Hát igen, csak akkor még nem tudták ,hogy a tej gyermekek részére egészséges igazán.A gyermekek számára növekedési hormonokat és kalciumot tartalmaz, amiket szervezetük jól be tud építeni és hasznosítani, de egy felnőtt szervezetben csak panganak a felesleges hormonok amik betegségeket(daganatokat) idézhetnek elő.A tejzsír rendszeresen fogyasztva felnőtt korban szintén nem mindig jó, mert közvetlenül emeli a vérben a zsír mennyiségét, különösen azok vigyázzanak és lehetőleg kerüljék a zsíros tej fogyasztását, akiknek szív –és érrendszeri megbetegedésük van vagy erre fokozottan hajlamosak.

A tejtermékek egy része mint a sajt viszont segít a fogszuvasodás megelőzésében kortól függetlenül. A növekedési hormonon kívül a tejben hasonlóan hatással lehet szervezetünkre a prolaktin nevű hormon, ami a tejtermelést segíti elő és az ösztrogén is, ami nagy arányban fordul elő a tejben. A tejben lévő tejfehérje legfontosabb alkotórésze a kazein. Ez egy olyan anyag, ami fizikai védelmet ad a tej hormontartalmának az emésztés során a lebomlással szemben.Viszont a kazeint a festékiparban is használják mert rendkívül erős kötőanyag.Vigyázni kell azzal is, hogy a tej elősegíti a nyák termelődését, ezért ha meg vagyunk fázva és felső légúti fertőzésünk van, inkább ne fogyasszunk tejet, mert a tej a tüneteket előidéző baktériumokat táplálja és a légutakban lerakódó fertőzött nyák mennyiségét és sűrűségét növeli. Általában a szájhigiéniát a tej különösen akkor veszélyezteti, ha lefekvés előtt megiszunk egy pohárral. Lehetőleg tejivás után azonnal öblítsünk szájat tiszta vízzel és a nyelvünket is alaposan tisztítsuk meg fogmosáskor, mivel a nyelv felületén a tej anyaga nagy arányban képes megtapadni és órákig tovább táplálja a baktériumokat. Akinek nyálkahártyasérülés van a szájában, arra ez fokozottan érvényes. Foghúzás után is pontosan azért nem szabad három –négy napig tejet és tejterméket fogyasztani, mert a szájban közvetlenül bejutva a sebbe a gyulladást okozó baktériumokat táplálja.

A tejről alkotott vélemények nem egyformák. Ihatunk tejet ha már kinőttük a pelenkát, de azért mértékkel …Lehet hogy a sör hasznosabb egy bizonyos kor után?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Természetes stresszoldás

Számtalan stressz ér minket nap-mint nap, mi magunk sokat tehetünk a kiegyensúlyozott életünkért. A szabályok, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük