Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan igényeljünk ingyen TB-t, ha munkanélküliek vagyunk?

Hogyan igényeljünk ingyen TB-t, ha munkanélküliek vagyunk?

Sokan nem tudják, hogy ha végeztek az iskolában és/vagy nincsen munkahelyük, akkor maguk után kell fizetni a társadalombiztosítást, melynek összege idén havi 6660 Ft. Ha munkába állunk, a munkáltató fizeti utánunk a járulékokat, de addig nekünk kell gondoskodni róla. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert visszamenőleg kifizettetik az elmaradást, és plusz pénzbírságot is kirónak a hibáért. Létezik azonban egy lehetőség, amivel bárki élhet. Ebben az esetben egy évig az állam fizeti helyettünk a TB-t.

Első lépésként be kell jelentkezni a Munkaügyi Központban, hogy regisztrált munkanélküliként tartsanak számon. Ha előtte volt munkaviszonyunk minimum egy évig, akkor jár munkanélküli segély maximum 90 napig. Ebből is levonják a TB-t, így amíg ez jár, addig nem kell külön fizetni. Ha nem volt munkaviszony, akkor jön a következő lépés.
Ezután a NAV-hoz (volt APEH) kell menni. A munkaviszony/tanulói jogviszony megszűnésének napjára rá kell számolni a türelmi időt, ami 45 nap, és a 46.-tól kell fizetni, illetve bejelentkezni, hogy ezután magunk fizetjük a TB-t. Megéri interneten időpontot foglalni, ugyanis akkor nem kell sorban állni órákig. Ki kell tölteni egy nyomtatványt két példányban, ezt a helyszínen lehet kérni. Ha van elmaradás, adnak egy csekket, amin rajta vannak az adatok, csak az összeg hiányzik. Ezt be kell fizetni, majd ezután postán küldenek egy köteg csekket a későbbiekre.

Az ingyen TB-t a városházán lehet intézni. Meg kell mondani, hogy mit szeretnénk igénybe venni, az ügyintéző adni fog egy dokumentumot, amit ki kell tölteni, és két tanúval aláíratni. Ezt vissza kell vinni, az ügyintéző leellenőrzi az adatokat, és attól a naptól számítva egy évig nem kell TB-t fizetni. Ezt 2-3 héten belül határozatban kiküldik a megadott postacímre. Ha közben változás történik, újra tanulói jogviszonyunk lesz vagy munkát kapunk, azt 15 munkanapon belül be kell jelenteni.

Utolsó lépésként, ha megérkezett a levél a városházától, azt vissza kell vinni a NAV-hoz, és bejelenteni (ugyanazzal a típusú dokumentummal, amivel legutóbb), hogy ezután nem mi fizetjük, hanem az önkormányzat.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan jelenjünk meg egy állásinterjún?

Ha az önéletrajzunk alapján behívnak minket egy személyes elbeszélgetésre az általunk kiszemelt állással kapcsolatban, persze, …

15 hozzászólás

 1. Kedves Dorina!

  A 45 napos türelmi idővel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Júniusban végeztem nappali tagozaton, így az állam október 31-ig fizeti helyettem a tb-t. A 45 napos türelmi idő november 1-től december 15-ig tart. Ha ez idő alatt orvosi ellátásban részesülök, akkor azt még fizeti az állam? Vagy a türelmi idő azt jelenti, hogy ennyi időm van bejelenteni a NAV felé és ha közben orvosi ellátásban részesülök, azt külön meg kell fizetnem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Olívia

 2. Kedves Dorina.
  December 8.-án megszüntettem a tanulói jogviszonyomat, akkor 45 napig még van biztosításom?
  Illetve a páromnak már volt, hogy többször nem volt munkája és nem is volt munkanélkülin. Akkor a kimaradott hónapokat majd ki fogják fizettetni vele?

  Köszönöm előre is a válaszát.
  Kitti

  • Igen megszűnést követő 45 napig biztosított vagy
   .Értelem szerűen a párod is 45 napig biztosított azon felül viszont kifogják fizettetni a tb-t.Amennyit dolgozott annyi napig jár a biztosítás a 45 letöltött munkanap alatt.

 3. Sajnos a fent leírt így nem igaz! Ha valakinek van egy lakása és netán egy 22 éves autója, már nem fizetik helyette a TB-t. Ennyit a politikusok és a jogszabályalkotók szociális érzékenységéről! Ha valaki “csak” magyar, az dögöljön meg! Mi ez ha nem nyílt népirtás? :(

 4. Nekem az önkormányzatnál azt mondták, hogy ha a háztartásban az 1 főre jutó jövedelem meghaladja a legkisebb öregségi nyugdíj 120%-át, azaz a 34 ezer 200 forintot, akkor nem jár az egy éves ingyen tb.
  A páromnak minimálbéres keresete van: ami 68 ezer 775 forint! Tehát a fele – lévén ketten vagyunk egy háztartásban: 34 ezer 385 forint. Szóval nekem nem jár.
  Azért meg kell hagyni: jól kigondolták ott fent a jogosultság határait, hogy minél kevesebb embernek kelljen fizetniük! :)

 5. Sziasztok,

  Nekem elég rég óta nincs TB-m fizetve, mióta megszűnt a munkahelyem, 2012. május 31-én. Azóta nem volt bejelentett munkám, a családom segít, a TB-t viszont nem tudtam magam után fizetni. Most szeretném pótolni.
  Mi a teendőm?

  Előre köszönöm a válaszokat.

  • Horvath Lajosne

   A fiamnak tobb mint fel eve nincs munkahelye,en tartom el,.Kb.3 honapja elveszitette az iratait, benne a tb kartyajat is.most lenne munkahelye soforkent, de a jogositvanyan az orvosi lejart.hogy szerezzuk be az ujjat es mennyit kell fizetni.

  • Ajjaj..be kell jelenteni a NAV-nál, és bizony visszamenőleg ki kell fizetni.. lehet kérni részletfizetést..

 6. Az lenne a kérdésem,h nekem most junius végén megszünt a munkaviszonyom,elmentem utànna munkanélkülire és kaptam 3hónapig a pénzt!Holnap ki kijelentkeznem,mert lejàrt!A kérdés,h munkanélküli utàn van e tb-m,vagy màr nekem kell fizetni!!Ugy tudom,h 1-2hónapig még fizetik a tb-met!!!Köszönöm előre a vâlaszt!

 7. Sziasztok!
  segítenétek? nemrég kiderült,hogy Kismama vagyok! :) Mindig volt munkám így a TB-t fizették a munkaadók. Most egy hónapja nincs állásom (nem voltam munkaügyin)és a napokban azon törtem a fejem,hogy akkor most nekem mint munkanélküli kismamának fizetnem kell havonta a saját TB-met? Vagy ahogy a fentiekben írtátok úgy a helyi önkormányzat támogatna? Előre is köszönöm válaszotokat! :)

 8. Szeretném kérdezni hogy a párom regisztrált munkanélküli segélyt nem kap 22ezer 700Ft erről elutasították.Sajnos TB-je sincs.Amikor ezzel elutasították azt mondták neki hogy a TB-t sem fogja megkapni.Miért nem? Várom mielőbbi válaszát.

  • mert akkor önmagának kell fizetnie az egészségügyi járadékot, ami most 7100 Ft..körül van.. lehet kérelmezni az adott önkormányzatnál hogy anyagi gondok miatt esetleg fizessék, ez nem kötelező, erősen függ az egy főre jutó jövedelemtől…

 9. Kondrács Jennifer

  Sziasztok.

  Nekem egy olyan ügyem lenne, hogy én májusban végeztem a suliban, júliusban álltam munkába és szeptemberben megszűnt a munkaviszonyom. Bevagyok azóta regisztrálva munkanélkülire, a diákim október 31.-én szűnt meg, azt olvastam, hogy ilyenkor december 16-al megszűnik a TB támogatás. De én bevagyok regisztrálva a munkaügyin, de álláskeresési járulékot nem kapok. Ilyen esetben fizeti a munkaügyi a TB-m vagy nekem kell? Köszönöm. Üdvözlet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.