Kezdőlap » Betegségek » Hogyan hozzuk vissza az emlékezetet?

Hogyan hozzuk vissza az emlékezetet?

Ugye ismerős? Hall az ember egy viccet, megpróbálja megjegyezni, de amikor éppen elmesélhetné, már nem jut az eszébe. Az egyetlen, amire emlékszik, hogy tényleg jó vicc volt. Az is kellemetlen helyzet, amikor régi ismerősbe botlik valaki, de ha megfeszül, se jut eszébe az illető neve, pedig valamikor szoros kapcsolatban állt vele. Hogyan alakul ki ez a feledékenység?
A vicc vagy a telefonszám először az ultrarövid ideig tartó emlékezetben tárolódik. Ennek kapacitása igen csekély, a jelentéktelennek ítélt információk a legrövidebb időn belül kikerülnek belőle. Nem egyértelműen tisztázott még, hogy a tárolt adatokat törli-e az agy, vagy csak felülírja az újonnan érkezett információkkal, esetleg felidézési zárlatról van-e szó. Viszont a szám ismételgetésével megnövekszik az esélye, hogy legalább kis ideig emlékszik majd rá.
Minden beérkező információt először teljességében fog fel az ember, tehát mindent tárol, amit érzékeivel észlel egy-egy helyzetben. Akinek jó ötlete van, nemcsak magát az ötletet jegyzi meg, hanem a hozzá tartozó szituációt, a közben fellépő érzéseket és hangulatokat, amit azzal kapcsolatban látott, hallott, érzett vagy akár szagolt. Ezek az önmagukban független tények összekapcsolódnak egymással, és az agyban emlékként raktározódnak el.
Bizonyos körülmények között annak is megvan az esélye, hogy egy elfelejtett gondolatra újból emlékezni fog az ember, ha ismét abba a szituációba kerül, mint amikor annak idején az ötlet született. Például ha a konyhába tartva elfelejti, hogy mit is akart ott csinálni – gyakran segíthet, ha visszamegy arra a helyre, ahol elhatározta, miért kell a konyhába indulnia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük