Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan helyettesítsük a tojást ételeinkben?

Hogyan helyettesítsük a tojást ételeinkben?

Vannak, akik nehezen, vagy egyáltalán képtelenek tojás fogyasztására, az allergiás tünetek a tojás esetében sem elhanyagolhatóak, a vegetáriánusok; az élet védelmében, vagy a szalmonella fertőzéstől rettegő emberek. Hogy teljes értékűen és ízletesen ehessünk, megfelelően helyettesítenünk kell.
Hogy ne vegyük észre ételeinkben a tojás hiányát, tudnunk kell, mire is használják, és most ne essen szó a tojásrántottáról, mert azt nem lehet más anyagokkal pótolni.
A tojás önmagában annyira különleges, hogy igazán nehéz pótolni,de egy kis fantáziával és kreativitással bizony lehetséges.
Kezdjük a sókkal. Az egyik a „füstízű”só, mely már nevében is rejti annak jó oldalát, azaz például egy rakott krumpliba ideálisan helyettesíti a tojást. Mint az úgynevezett „fekete só”, egy szürkésrózsaszín sziklasó, mely a tojásra emlékeztető íze mellett, nem emeli meg a vérnyomást, ezért nyugodtan használjuk. Mindkettő bioboltokban beszerezhető.
Ha olyasvalamit készítenénk, amibe más esetben tojást alkalmaznánk-, mint kötőanyagot, mint például tésztát, akkor könnyű helyzetben vagyunk, hiszen manapság nem csak hogy elterjedtek, de igen népszerűek is a durum,-illetve tönkölyből készült tészták.
Kelt tésztákat is bátran készíthetünk, hiszen a legtöbb ilyen süteményféléhez elég a liszt, a víz vagy tej, és az élesztő, ízesítők.
Viszont egy piskóta nem ilyen egyszerű; a liszt sütőporral keverve, egy kis citromlé, és olaj, no meg persze a többi hozzávaló (tojás nélkül) megfelelő elegyet alkot egy ízletes és tojásmentes piskóta alaphoz.
A keményítők is kiválthatják a tojás szerepét, például fasírtmasszába keverve össze tartja azt.
A szója,-tápióka vagy a zabliszt is alkalmas sűrítésre, anyagok kötésére. Aránya általában 1:2.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szaunázzunk?

A szaunázás napjaikban hazánkban is egyre elterjedtebb kikapcsolódási forma az egészséges életet követők között. Bármelyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük