Kezdőlap » Családi élet » Hogyan „háziasítsuk” menhelyről hozott kutyánkat?

Hogyan „háziasítsuk” menhelyről hozott kutyánkat?

Egy új, szőrös kis lakótárs befogadása – amellett, hogy rengeteg új élményt, örömet és vidámságot csal a hétköznapokba – óriási felelősséggel jár, ezért mielőtt kiválasztod új kedvencedet, gondold végig az alábbiakat:

  • alkalmas-e a környezet egy kutyus nevelésére? (egy 10. emeleti panellakás nem az)
  • van-e elég szabadidőd foglalkozni vele? (reggel és este 20 perc egy kutyusnak nem elég)
  • a család minden tagja egyformán szeretné-e? (ha a párod csupaszra rágja a csontokat és fényesre nyalja a pörköltes tányérját, akkor el kell gondolkodnod az önzetlenségéről…)
  • és végül: elviseled-e a heves érzelemkitöréseket? (ugyanis amikor hazaérsz, az a minimum, hogy kutyád ledönt a lábadról és szájon csókol, a maga ügyetlen módján)

Ha minden kérdésre határozott IGEN a válasz, akkor már indulhatsz is a legközelebbi menhelyre barátot keresni. Készülj fel rá, hogy minden kutyus a legjobb arcát mutatja majd: édes lesz, bájosan táncol csak neked, csillogó szemével vágyakozva néz rád és csalódottan fog vakkantani, ha végül nem őt választod. A döntés nagyon nehéz lesz, szíved szerint hazavinnél egy tucatnyi négylábút a kis szőrgombóctól kezdve az elefánt méretű, térdig nyálas mackóig, ám ezt nyilván nem teheted meg. A fajta kiválasztásánál segítségedre lesznek a menhelyi állatgondozók, bátran kérj tőlük tanácsot, ők jól ismerik a náluk nevelkedő kutyusokat. Ha gyermekes házba viszed, különösen lényeges, hogy az eb milyen tulajdonságokkal bír.

Amint megtalálod az igazit, ne zsuppold be azonnal a kocsidba, hanem először is szaladj el megvenni a neki való pórázt és valami személyes dolgot, pl. egy plüss pokrócot, amivel már a hazaúton megbarátkozhat. Otthon a kert és a ház körbeszaglálása után mutasd be neki a családtagokat, illetve a helyet, ahol ezután aludni fog. Ha nagyon fiatal a kutyus és ezért még bátortalan, akkor nyugodtan bújj be vele a kutyaólba is, hidd el, nagyon fogja élvezni a játékot. Kínáld vízzel és étellel, de ne aggódj, ha csak pár falatot eszik. Neki most minden új és érdekes, így az ismerkedés jó ideig leköti minden figyelmét.

Célszerű pénteki napra tenni az örökbefogadást, hiszen a hétvégét máris együtt tölthetitek, ismerkedhettek, barátkozhatok. Az első pár nap így sem lesz könnyű, előfordulhat, hogy a kutyus sírdogál, vagy csak úgy megszokásból ugat minden apró zörejre, de hidd el, hamar megszokja majd az új embereket, szokványos éjszakai zajokat és fényeket. Az első utcai sétával várjatok pár napot, hiszen először az új otthonával és lakótársaival kell összerázódnia.

A kutya tényleg az ember legjobb barátja, különösen akkor, ha a menhelyi ketrecet cseréli fel szerető, gondoskodó családdal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük