Kezdőlap » Elektronika » Hogyan hatott a társadalomra az MP3 megjelenése?

Hogyan hatott a társadalomra az MP3 megjelenése?

Az MP3-nak, mint minden technológiai forradalomnak, megvannak a nyertesei és a vesztesei is. Előbbiek közé sorolom a fogyasztókat, azzal a kitétellel, hogy Nyugatról Keletre haladva egyre inkább az anyagi szempontok dominálnak. Míg az átlagos kaliforniai zenebarát számára az információ gyorsasága az árnál esetleg fontosabb szempont, addig Közép- és Kelet Európában a borsos lemezárak a “kalóz” beszerzést “támogatják”. (Persze az se mindegy, hogy ki és milyen indíttatásból, milyen engedéllyel, legálisan vagy önkényesen tette fel az adott site-ra az adott zenét!) Hosszabb távon a független kiadók és a művésze is a nyertesek közé kerülnek.

A bakelit korongok gyártói, használói (tehát a DJ-k) és szerelmesei úgyszintén: talán nem véletlen, hogy a CD hangzása máig nem közelíti meg a vinilét. Más kérdés, hogy például egy kezdő művész – hathatós kiadói támogatás nélkül – mennyire képes promótálni önmagát.

Rövidebb távon, a nagy nemzetközi kiadók és a holdudvarukban dolgozó jogászok, stb., mindenképpen veszítenek. Igaz, ők – mármint a kiadók – minden bizonnyal hamarosan megtalálják az MP3-hoz történő, nagyobb zökkenőktől mentes alkalmazkodás módját. A CD-k nem tűnnek el, mint ahogy a mindannyiunkban létező birtoklási vágy sem. Amikor megvásárolunk egy hanghordozót, nem csak a zérókba és egyebekbe digitalizált muzsikáért tesszük, de azt tárgyiasult mivoltában, a borítóval, a szövegfüzettel, stb., együtt akarjuk birtokolni. A “személytelen” MP3-al egyenlőre más a helyzet, bár erről megoszlanak a vélemények, de a zenei minőség terén is elmarad kissé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük