Kezdőlap » Családi élet » Hogyan hatnak a gyerekekre a valóságshow-k?

Hogyan hatnak a gyerekekre a valóságshow-k?

Rengetegszer, rengetegen körbejárták már a valóságshow-k témáját, felsorakoztattak számtalan pro és kontra érvet az ilyen műsorokra. Bár most éppen aktuálisan egyik klasszikus értelemben vett valóságshow sem fut egyik kereskedelmi csatornán sem, már hallani előkészületekről, hogy a nagy sikerű showműsor újra fog indulni, már zajlanak a szereplőválogatások. Addig sem maradunk azonban téma nélkül, általában különböző formákban pillanthatunk be celebek életébe néhány kamera segítségével, mindezt tehetjük hétköznap főműsoridőben a legnézettebb televíziós csatornákon.

Ezek általában valamilyen besorolás alá esnek, nem optimális például 12 éven aluliak számára, ennek ellenére ritkán figyelünk ténylegesen oda ezekre a dolgokra. A gyerekek szellemi, lelki fejlődésére például nem hat egyértelműen pozitívan egy-egy ilyen műsor. Azt láthatják főműsoridőben, hogy Magyarországon a celebség pont ugyanolyan foglalkozás, mint a mérnök, a tanár, a közgazdász vagy az újságíró, csak mégis magasabb életszínvonalon élnek belőle, mint az itt felsorolt szakmákból, amikhez még rögös út is vezet, hiszen tanulással, áldozattal jár.

A gyerekek számára a celebek lesznek a példaképek, hiszen naponta láthatják, hogyan élnek, látják a sikert, a pénzt, a csillogást, ami ezzel jár. Természetesen ilyenkor a híresség árnyoldalait ritkán mutatják be, lassan az az ember érzése, hogy híressé, ismertté bárki válhat, különösebb megerőltetés nélkül, pedig azért ez sem fedi teljes mértékig a valóságot. Nem is kell ehhez az, hogy a szülő tudatosan a tévé elé ültesse a gyereket, vagy az, hogy akár csak megengedje, hogy a kisgyerek ezeket a műsorokat nézze. Elég, ha csak tesz-vesz a gyerek a lakásban, a háttérben megy a tévé, a gyerek szeme akarva-akaratlanul megakad a televízión, a fülébe pedig úgy is eljut, ha nem látja, csak hallja.

Ezeknek a műsoroknak az egyik nem közvetlen következménye az is, hogy a mai fiatalok elég nagy része már a magánéletét is a nyilvánosság előtt éli, a közösségi oldalakon, minden létező apró információt megosztva magáról, hiszen ezt látja, hogy akik híresek, akikre tudatosan vagy tudat alatt hasonlítani szeretne vagy akikre felnéz, így élik az életüket, mindenki számára nyilvánosan láthatóan.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük