Kezdőlap » Zene » Hogyan hat a zene a hangulatunkra?

Hogyan hat a zene a hangulatunkra?

Szokták sokan mondani, hogy mindig olyan zenét hallgatok, amilyen hangulatom éppen van. Nos ez sok emberre igaz, és nem véletlenül. Az agyunk különös szerv. Nagyon érdekesen fogja fel a külső behatásokat, és így van ez a zenével is. Kétféle módot ismernek, hogyan kapcsolódik össze a zene hallgatás az éppen aktuális hangulatunkkal. Az egyik, amikor az előbb említett módon hallhatják a zenét, vagyis a hangulatnak megfelelő stílust választanak ki.
Ez azt jelenti, hogy ha éppen szomorúak vagyunk, mondjuk szerelmi csalódás okán, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy olyan zenét fogunk hallgatni, amely éppen beleillik az érzelmi világunkba. Ez teljesen normális. Vagy ha mondjuk nagyon jó kedvünk van, akkor olyan zenét fogunk hallgatni, amely csak tovább fokozza ezt a jó kedvet.

Persze, hiszen ki akarna véget vetni a jókedvnek? A másik típus, amikor amikor az általunk hallgatott zene határozza meg a kedvünket. Ezt sokan tapasztalhatták már, hogy ha mondjuk filmet nézünk, és abban van valamilyen pörgős vidám zene, akkor hangulatunk is elkezd ahhoz igazodni. Vagy ha, mondjuk elgondolkodós zenét hallunk, vagy olyan zenét, ami korábbi évekre, barátságokra, eseményekre emlékeztet minket, akkor a hangulatunk is annak megfelelően változik.
A zene az nagyon nagy befolyással bír. Képes helyre rakni a tudatunkat, képes minket ösztönözni egyes dolgok megtételére, de akár mély letargiába is tehet minket. Zenére mindig szükségünk van. Motiválhat, de gondolkodásra is bírhat, és képes megváltoztatni az emberek viselkedését, döntéseit, és akár személyiségét is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük