Kezdőlap » Sport » Hogyan hat a sport a társadalomra?

Hogyan hat a sport a társadalomra?

A sport számos pozitív hatással bír társadalmunkra. Az egyik legfontosabb a sport hatása az egészségi állapot alakulására, hiszen a WHO szerint a fizikai inaktivitás felelős a halálozás 6-7 százalékáért a fejlett országokban. A rendszeres sport többek között csökkenti a koleszterin szintet, megelőzi a túlsúly kialakulását, a súlyos csontritkulást és az érelmeszesedést. Ezen kívül jó közérzetet biztosít, mivel növeli az endorfinok szintjét. Emellett fejleszti az önbizalmat, és segít a pozitív gondolkozásban.

A sport a közösségformálás eszköze is, a sportközösségek sok esetben látnak el pedagógiai feladatokat, segítik a motivációk kielégítését. A fentiekkel összefüggésben az egyén egészségére gyakorolt pozitív hatáson keresztül a sport hozzájárul a teherbíró képesség javításához, s a társadalom gazdasági aktivitásához. Munkakörnyezetben csökkenti az egészségügyi kiadásokat, a dolgozók hiányzását, s növeli termelékenységüket és hűségüket a vállalat iránt.

A sport szocializációs erővel is bír, mivel szabálykövetésre tanít, s hozzájárul a személyiség kialakulásához. A fiatal sportoló megtanulja a csoporthoz való alkalmazkodást, az együttműködést, sportszerűséget, bajtársiasságot.

Fontos szerepet játszik a nemzeti öntudat erősítésében is, amelyet a politikai törekvések sok esetben használnak fel kampánycélokra. Végül lényeges megemlíteni a sport integrációs szerepét a társadalomban, mivel eszközként tudatosan alkalmazható kisebbségek, bevándorlók, vagy alsóbb csoportok esélyegyenlőségének megteremtésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük