Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan hat a lélek a testünkre?

Hogyan hat a lélek a testünkre?

Lelkünk és testünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Éppen ezért hangulatunk, érzelmi gondjaink kihatnak testünk működésére is. A még gyerekcipőben járó (harmincéves) egészségpszichológia foglalkozik elsősorban ezzel a témával egyre nagyobb figyelmet szentelve testünk-lelkünk összefüggésére. A szkeptikusok kedvéért, íme, egy közismert példa: amikor feszültté válik az ember szaporább lesz a légzése, hevesebben ver a szíve és kitágul a pupillája, megfeszül az izom és még lehetne sorolni. Az álmatlanság sem egy ismeretlen jelenség. Egyszer-egyszer már biztosan előfordult mindenkivel. Ezt okozhatja idegesség, a kihívásoktól való félelem, esetleg bűntudat is.
Ha félünk a jövőtől, bizonytalanok vagyunk valamiben, esetleg nem tudunk dönteni akkor ezeknek jele, lehet szédülés. A sérv nyilvánvaló oka a túlterheltség, de nem csak fizikai értelemben. Aki az elvárásoknak, kihívásoknak mindenképpen meg szeretne felelni még úgy is, ha ez erejét jóval meghaladja, az gyakran panaszkodhat derékfájdalomra. Az emésztési problémák lelki oka lehet, hogy valaki egy bizonyos dolgot, problémát nem tud feldolgozni „megemészteni”. Az idegesség, elfojtott düh, régi mélyen őrzött sérelem gyomor panaszokhoz vezethet. Az elhízás okai közé pedig tartozhat, hogy az illető több odafigyelésre vágyik, esetleg visszahúzódó és a felesleggel von védőbástyát maga köré. Az sem véletlen, hogy egy lelkileg megterhelő időszakban – például sok a konfliktus – könnyebben kapun el betegségeket, hiszen a negatív dolgok, események nem hatnak jól testünkre.
De azért van itt egy fontos dolog: testünk megbetegedéséhez biológiai tényező is szükséges, tehát mindenképpen forduljunk orvoshoz! Viszont azért sosem árt mérlegelnünk lelki állapotunkat sem. Nem véletlen a mondás: „Ép testben, ép lélek!”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük