Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan hat az olvasás a gyerek fejlődésére?

Hogyan hat az olvasás a gyerek fejlődésére?

Amikor bekerül egy gyermek iskolába, első osztályba még izgalommal tölti el minden újdonság, ilyenkor még előszeretettel olvasnak, hisz még új dolog nekik és ettől, hogy megtanult olvasni és írni, kezdi magát nagynak érezni, ám a nyári szünet alatt, amikor a tanulás szerepét átveszi a pihenés, játék, nyaralás, strandolás nem igazán kerül elő a könyv. Figyeljünk arra, hogy ezt a kezdeti izgalmat tartsuk meg bennünk a későbbiekben is, hisz az olvasással fejlődik a képzelőerejük, és számos más jó tulajdonsággal rendelkezik.

Vegyünk nekik izgalmas az ő részükre kifejlesztett könyveket, amelyeket a nyári forróságban, amikor az ember behúzódik a szobája hűsébe vagy csak lepihen egy fa árnyékába a strandon elővehet és élvezettel olvassa. Ha végzett egy könyvvel vagy egy történettel, mesével mindig kérdezzük meg tetszett-e neki és miről szólt amit olvasott, legyen időnk arra, hogy meghallgassuk mi tetszett neki a történetben. Ha olvasunk akkor a képzeletünket használjuk, szinte megelevenedik előttünk az olvasott szöveg és mindent úgy képzelhetünk el, ahogy mi azt szeretnénk.

A legjobb, ha a történetnek tanulsága is van, melyből szintén tanulhat és ha hasonló szituációba kerül később hasznosítani tudja, amit olvasott. Ha van esetleg kistestvér ő is bevonható az olvasásban, mondjuk el az iskolás korú gyermeknek, hogy testvére is szeretné megismerni a történetet és ha olvas akkor azt tegye hangosan így a még olvasni nem tudó kistestvér is megismerheti ezt a mesét. Ezzel még jobban erősítjük benne azt, hogy kezd felnőni, hisz eddig mi voltunk, akik meséltünk nekik és most ő veszi át ezt a szerepet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük