Kezdőlap » Betegségek » Hogyan hat az emberre a jódhiány?

Hogyan hat az emberre a jódhiány?

Mindössze egy kis mennyiség kell ebből a fontos ásványi anyagból a napi szükségleteink fedezésére. A hiányát viszont a legjobb minőségű táplálékok és a bármekkora mennyiségű vitaminok bevitele sem tudja pótolni.

A jódhiány elsősorban a pajzsmirigy működésére hat. Ennek megbetegedése egyéni tüneteket okoz: golyva vagy ödéma alakul ki, mely súlyosabb esetben elbutuláshoz is vezethet. A betegséget gyakran erős szívdobogás, belső ideges remegések kísérik, sőt a máj és a hasnyálmirigy működésében is zavar keletkezhet. A verejtékmirigyek működése is megváltozhat, ami fokozott izzadást eredményezhet. Jellemzője még a szervezet általános legyengülése, a súlyos levertség állapota.

A túlzott jódbevitelre is nagyon kell ügyelni, mert ez is súlyosan károsíthatja a szervezetet. Ezért a jód csak igen nagy körültekintéssel adagolható, szigorú orvosi felügyelet mellett, mert a túladagolás éppúgy veszélyes, mint ennek a rendkívül fontos ásványi anyagnak a hiánya.

A jód pótlását elsősorban a tengervízből kinyert sóval oldják meg, mivel ez nagy mennyiségű jódot tartalmaz. A növényekben is van kis mennyiségű jód, mely szintén alkalmas arra, hogy a szervezetben megfelelően hasznosuljon. A szakemberek szerint ezért fontos a változatos táplálkozás. Nem elegendő a fehérje dús ételek fogyasztása, azt minden esetben növényi eredetű anyagokkal kell kiegészíteni. Jódhiányos településeken általában az ivóvizet is dúsítják jóddal, illetve a kenyérbe is bele szokták sütni. Érdemes az otthoni sózásra is tengeri sót használni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük