Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan hat a tudatlanság ingoványán egyensúlyozókra Young pH-csoda könyvsorozata? – Avagy a lúgosítás téveszméi!

Hogyan hat a tudatlanság ingoványán egyensúlyozókra Young pH-csoda könyvsorozata? – Avagy a lúgosítás téveszméi!

Lúgosítás a hihetetlen fogyásért, lúgosítás a magas energiaszintért, lúgosíts, hogy puha és rugalmas bőröd legyen, igyál – egyél lúgosító dolgokat a daganatok ellen… Ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel és „tudományos” cikkekkel van tele a média összes csatornája. És lám, mindenki rohan a boltokba a „lúgosító” ételekért, italokért, étrend-kiegészítőkért – a költekezésnek csak az anyagi lehetőségek szabnak határt, bár olykor még azok is nehezen.

Íme, tömören összefoglalva Robert O. Young, egy 1952-ben született természetgyógyász szerzésének, a pH-csoda könyvsorozatnak hatása. Az igazán különös már csak az az egészben, hogy az olyannyira ajnározott doktor úr (valóban, több oldalon és könyvön is viseli a neve előtt a dr., vagy utána a PhD jelölést) igazából nem is orvos. És ahogy többektől is hallani, valószínűleg kémiai és biológiai ismereteit is maximum egy 19. századi könyvből szerezhette. Szó mi szó, ha jobban belegondolunk állításaiba, ezek a könyvek azon a szinten állnak, mint mikor hölgyikénk autóját ellopják, és ő könyvet ír a büntetőjogokról. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy számára mennyire hiteles a szerzés, de azért le lehet szögezni előre, hogy a lúgosítás elmélete nem épp tudományos hipotézis.

Nézzük, hogy miket is gondol „dr.” Young a szervezetünkről és sav-bázis egyensúlyunkról:
1. A vér elsavasodása okozza a betegségeket.
2. A savas közeg kedvez a fertőzéseknek, a szervezet kimerül az ezek és az ártó sav ellen folytatott küzdelemben. Ezért a szervezet önmagától von el fontos összetevőket, így újabb betegségek lépnek fel, mint például a csontritkulás.
3. Mivel minden bajunk forrása az elsavasodás, ezért minden lehetséges módszerrel lúgosítani kell a szervezetet.
4. A mikroszkopikus vérvizsgálatot Young és követői diagnosztikai jelleggel használják.
A tudományos és bizonyított tények:
1. A betegségek többnyire külső kórokozók támadásai, illetve a saját immunsejtjeink genetikai hibájából következő öntámadás. (Most ne vonjuk bele a pszichoszomatikus betegségeket, mert ebből pszichológiai könyvet lehetne írni.)
2. A szervezet pH-ja csak kis mértékben képes változni, mert ettől eltérő esetben súlyos betegállapotok, sőt, akár halál is lehet a következmény. A vér normál pH-értéke 7,34 és 7,43 között mozoghat. Ha ez az érték savas irányba tolódik, azaz csökken, keringési panaszok, valamint tudatzavar lép fel. Súlyosabb esetben, tehát ha 6,8 alá csökken vér pH-szintje, közvetlen életveszélybe kerülünk, és innen már csak egy negyed lépés a halál. Ugyanez jellemzi az ellúgosodást is.
3. Bár táplálkozással valóban befolyásolható a kémhatás, de nem a véré, vagy az intra-, extra celluláris folyadéktereké. Hanem csak a vizelet pH-értékére lehet hatással. Csakhogy a vizeleti kémhatás kapcsolata a vérivel egyenlő a nullával.
4. A lúgosítás népszerű elméletei és termékei mind – mind élettanilag megalapozatlan téveszméken és (sajnos) szándékos félrevezetésen nyugszanak.
+1 A mikroszkopikus véranalízis sehol sem elismert diagnosztikai módszer, és éppen ezért nem is használható legálisan.

Sajnos, a tisztánlátást egyáltalán nem segíti az élettani, kémiai és mikrobiológiai ismeretek nélkül élő társadalom ingoványos talaja, ahogy az sem, hogy itthon több orvos is propagálja a tudományos alapoktól teljesen mentes, lúgosító módszereket. Ráadásul már annyian próbálnak hasznot húzni ebből a tévhitből, hogy sokszor egymásnak teljesen ellentmondó módszerekre bukkanni. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy számos lúgosításra ajánlott étel-ital alapból savas kémhatású.

Szóval, tömören összefoglalhatjuk, hogy bizony nem fogjuk tudni szervezetünk kémhatását megváltoztatni, és a lúgosító idea csodálatos eredménye minden, csak nem bizonyított és alátámasztott eljárás. De azért bajunk sem lesz abból, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk ezentúl is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük