Kezdőlap » Betegségek » Hogyan hat a láz a szervezetre?

Hogyan hat a láz a szervezetre?

A lázat sokan betegségnek vélik, pedig a láz nem betegség, hanem valamilyen betegség tünete. A szervezet egyik legfontosabb védekező reakciója a testhőmérséklet emelkedés, ezt a reakciót a veszélyesnek vélt anyagokkal szemben létesíti, mint például a baktériumok vagy a vírusok. A magasabb testhőmérséklet fokozza a szervezet immunrendszerének a működését. Gyerekkorban a szervezet másképpen működik, mint felnőttkorban ezért gyerekeknél több olyan betegség van, amely lázat eredményez tünetként.
A láznak számos kiváltó oka lehet , a láznak is vannak tünetei, mint például rossz közérzet, éjszakai nyugtalanság (mivel szinte minden betegség, így a láz is éjszaka intenzívebb, mivel akkor pihenne a szervezet), nyugtalanság, bágyadtság, sápadtság, hideg kéz és láb, forró homlok, hirtelen rosszullét, hányás. Van amikor lázgörcs is jelentkezhet.
A normál testhőmérséklet napszaktól függően változik. A testhőmérsékletet különböző helyeken mérhetjük, viszont az érték a mérés helyétől függően változik, ezt figyelembe kell vennünk. A valós testhőmérséklethez a végbélben mért hőmérséklet áll a legközelebb, ezzel szemben a hónaljban mért 0,5 celsius fokkal kevesebb értéket mutat. A hazánkban kapható lázmérők többségét eleve úgy kalibrálják, hogy a hónaljban mért hőmérsékletnél a valós értéket mutassa, tehát így pontos eredmény kapunk, akkor is ha hónaljban mérjük a lázat. Csecsemőknél figyeljünk arra, hogy inkább olyan lázmérőt használjunk, ami nem higannyal mér,, hanem inkább digitális, mivel az gyorsabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük