Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan hasznosítsuk a régi pulóvereket?

Hogyan hasznosítsuk a régi pulóvereket?

A háztartásban keletkező hulladék egy része textilféle. Itt vannak például a pulóverek. Régi, divatjamúlt, esetleg szakadt, vagy foltos, stb., bármi baja lehet, ami miatt már „játszósnak” sem vagyunk hajlandóak hordani. Mit lehet velük kezdeni?

Először is nagyon lényeges az anyaguk. Kötött pulóverek esetében például ha a hiba csak az, hogy egy szál fonal elszakadt és emiatt elfutott a kötés, akkor gyakorlott kezek még bármilyen külső sebhely nélkül helyrehozhatja. Ilyenkor érdemes megkeresni egy kötni vagy horgolni tudó ismerősünket, lehet, hogy még segíteni tud rajta. Ha mégis a feldolgozása mellett döntünk, akkor azt kell megnézni, hogy kézi vagy gépi kötésű. A kézi kötésé pulcsit a varrások mentén szétbontjuk, ezt követően problémamentesen felgombolyítható a fonal, és újra fel lehet használni. A gépi kötésnél ez sajnos nem kivitelezhető, az anyagot már csak ollóval érdemes vágni. Ekkor is használható még bármilyen gyerekjátékhoz, vagy varrható belőle babaruha, mintás takaró, párnahuzat, kistáska, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

Ha a pulóver anyaga nem jellegzetes kötés, hanem például valamilyen thermo anyag, akkor érdemes hasonló munkakörben újrafelhasználni. A thermók a vágás mentén nem szöszölődnek, kicsit hasonlítanak a filcre ebben, így tisztázás nélkül varrhatunk belőle például ujjatlan kesztyűt vagy sálat, rendszeresen a hidegben is bringával járók pedig nagyon tudnak értékelni egy arcba húzható maszkot vagy maszkkal kombinált sapkát. Thermóból ez szinte csak néhány öltéssel, akár kézzel is kivitelezhető, a legfontosabb, hogy előre alaposan átgondoljuk a szabásmintát. A varrás alapja a megfontolt vágás…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük