Kezdőlap » Elektronika » Hogyan hasznosítják a nap erejét?

Hogyan hasznosítják a nap erejét?

Sokszor halljuk, hogy bolygónk, a Föld energiatartalékai kifogyóban vannak. Drágul a benzin és a gáz. Alig maradt kőszén. De ez valóban olyan nagy probléma, mint hisszük?
Mindenki hallotta már, hogy kétféle energiaforrást különítünk el. Ezek a megújuló, illetve a nem megújuló energiaforrások. A kőolaj és társai, amiből az autók üvegházhatást előidéző üzemanyaga készül, a nem megújuló kategóriába tartoznak. Hamarosan valóban elfogynak, és akkor az emberiség kénytelen lesz más erőforrások után nézni.
Szerencsére elég az égre tekintenünk a megoldásért. A Nap bőséggel ellát minket energiával. Csak az amerikai utak felületét annyi energia éri egyetlen évben, ami az egész Föld energiafelhasználását fedezné két évig!
Persze ezt nem könnyű kihasználni. A technológia, melyet erre fejlesztettek ki, még korántsem tökéletes. A Mojave-sivatagban például áll egy úgynevezett energiatorony, melyet hatalmas tükrök vesznek körül félkörben. A tükrök a napsugarakat a torony tetején lévő vevőkészülékre irányítják, ahol is felmelegítik a csövekben áramló folyadékot. Az így keletkező nyomáskülönbséggel pedig áramfejlesztőket működtetnek. Ez elég arra, hogy egy kisebb várost, mintegy 200 000 embert lásson el energiával.
Van azonban másik módszer is, melyet már hazánkban is egyre gyakrabban látni. Itt úgynevezett napkollektorok gyűjtik össze a napsugarakat, amik aztán egy vízmelegítő rendszeren keresztül a felmelegített vizet továbbítják, mely tökéletesen alkalmas fűtésre is akár.
Annak, hogy ez a technológia még nem érte el a legmagasabb fejlettségi szintjét, illetve, hogy nem terjedt el nagy mértékben világszerte, az az oka, hogy egyelőre kimondottan drága. Ám ez valószínűleg változni fog a fosszilis, vagy is nem megújuló energiaforrások kiapadásával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük