Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan használjunk klímaberendezést a lakásban?

Hogyan használjunk klímaberendezést a lakásban?

Megfigyelhető tendencia, hogy egyre többen vásárolnak a lakásaikba klíma berendezést. Ezeket az eszközöket azonban egészségvédelmi szempontból is alapos megfontolások után ajánlott használatba vennünk. Nem térek most ki az energetikai vonatkozására, mert azt már tulajdonképpen a korszerű inverteres technológiát használó klímaberendezéseknek tudniuk kell. A fontosabb tényező , hogy ésszel használjuk mert komoly veszélyforrás is lehet belőle.
A klímaszezon kezdetekor alapos tisztítás mindig ajánlott. Ezzel elejét vehetjük a közismert legionida baktérium által okozott fertőzésnek, amely komoly tüdőbetegség okozója lehet. Ez tehát alapvető minden évben a szezon kezdetekor.
A klímaberendezést akkor érezzük hatásosnak, ha a hőérzetünk alapján úgy érezzük jól végzi a dolgát.

Mi befolyásolja a hőérzetünket?
Az általános hőérzetünket két dolog határozza meg. Egyrészt maga a külső hőmérséklet, másrészt pedig a levegő relatív páratartalma. A korszerű klímaberendezések mindkettőt képesek alakítani ezért alapvető fontosságú a megfelelő hőmérséklet beállítása.

A hőmérséklet beállításánál gondoljunk arra, hogy a szervezetünk komoly igénybevételnek van kitéve ha magas hőingadozást kell elviselnie. Emiatt érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen gyakran hagyjuk el a klimatizált teret. Ha ez viszonylag gyakori, akkor érdemes a hőmérsékletet néhány fokkal a nem klimatizált helyiség hőmérséklete alá helyezni. Ez nem jelent megterhelést az emberi szervezetre, mivel azonban a klímaberendezés működése során a levegőt szárítja is, így a hőérzetünk szempontjából jóval hűvösebbnek érezzük az akár csak néhány Celsius fokos hőmérséklet különbséget is.

Vigyázni kell azonban, hogy a levegőt ne szárítsuk ki túlságosan, azaz az 40-50%-os relatív páratartalom alatti, viszonylag száraz levegőjű környezetünk már alkalmas arra, hogy abban megfelelően tudjon működni szervezetünk belső hőháztartás szabályozása. A napjainkban tapasztalható szinte monszun szerű mindennapos esőzés és a nap közbeni nagy meleg eredményeképp a nyári relatív páratartalom gyakran éri el az akár 80%-os értéket is, ami már olyan környezeti jellemző amely megnehezíti az emberi szervezet számára a hűtést. A verejtékképzés hasztalan, mivel a levegő magas páratartalma nem teszi lehetővé, hogy a verejték megfelelően elpárologva a kívánt hőmérséklet csökkentést elérje. Ez főleg az idősebb és/vagy betegségekben szenvedők esetén megnöveli a szervezet terhelését.

A jól beállított és üzemeltetett klímaberendezéssel ezt a gondot költséghatékony módon küzdhetjük le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük