Kezdőlap » Családi élet » Hogyan használjuk a testi jelzéseket ismerkedéskor?

Hogyan használjuk a testi jelzéseket ismerkedéskor?

Sokan panaszkodnak, hogy nem találnak olyan helyet, fórumot, ahol ismerkedhetnének. Pedig ismerkedni bárhol lehet – utcán, boltban, interneten, munkahelyen vagy villamoson. A kulcs a megfelelő fellépés. Valamint a bizalomgerjesztő nonverbális kommunikáció: egy nagy mosoly, hosszas szemkontaktus és röpke érintések, hiszen egy vadidegen figyelmét pusztán szavakkal felkelteni – lehetetlen. Olyannyira, hogy a kommunikáció mindössze hét százaléka áll a konkrét szavakkal történő kifejezéssel, ötvenöt százaléka pedig nonverbális kommunikáció, azaz gesztusok, mimika, testtartás, szemkontaktus stb. A maradék harmincnyolc százalékot a vokális kommunikáció alkotja, mely a hangerőt, hangsúlyt, hangmagasságot, hangszínt stb. jelenti.

A nonverbális kommunikáció szerepe elsődlegesen a verbalitás hangsúlyozására szolgál, hiszen általa fejezhetjük ki őszinteségünket, valódi érdeklődésünket. A testi jelzéseket ugyanis sokkal nehezebb elleplezni, ez főként a végtagjaink mozgására, vagy a testtartásra vonatkozik.

Érdemes néhány nonverbális jelzést megfigyelni, melyek ismeretében sikeresebb lesz a kommunikációnk: pl. pupillánk a környezetre folyamatos összehúzódással, tágulással reagál, a számunkra vonzó egyének (és a sötétebb fényviszonyok) hatására tágul. A tartós szemkontaktust illetően a túl sok és túl kevés nézés is kellemetlen lehet, ennek érdekében igyekezzünk a vizuális egyensúly megtalálására. S bár a puha érintés intimitást és érdeklődést fejez ki, a keményebb érintés már a dominancia és felsőbbségtudat kifejeződése lehet, amely kerülendő az ismerkedés során.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük