Kezdőlap » Növények » Hogyan használjuk a kövirózsát?

Hogyan használjuk a kövirózsát?

Bármely kertészetben vagy virágboltban kapható ma már kövirózsa, ami sokáig csak a falusi kertek sziklás részein volt kedvelt vendég. Gyógyhatását már akkoriban is kihasználták. Kifejezetten Európában őshonos pozsgás növény, amelyet már a rómaiak is ismertek.

Ők adták neki a sempervivum, azaz öröklétű nevet, mivel a növényt tényleg nagyon nehéz a rossz tartási körülményekkel elpusztítani. Jellegzetesen kertben, nem pedig lakásban tartott növény, ezért amint tehetjük, ültessük ki, még a színezett levelűeket is, hamarosan úgyis letöredezik róluk a viasz. Szobai körülmények közt valószínűleg némi sínylődés után elpusztul, ugyanis nem bírja az öntözéssel járó nedves talajt, sem pedig a párát. Így kicsi az esélye arra is, hogy szaporodjon, pedig kinn a kertben hamarosan számos oldalhajtást hozna.
Ha a kövirózsa gyógyerejére van szükség, akkor mindig friss levelet törjünk róla. Ehhez a tőlevélrózsa legkülső leveleit használjuk, hogy ne terheljük meg a belső, friss hajtást. Amúgy is ezek a legnagyobb és leghúsosabb levelek. A levelet próbáljuk tőből kitörni. Benn a lakásban, a közvetlen használathoz törjük félbe a levelet.

Ha két ujjal kissé megnyomjuk, máris csöpögni kezd belőle a gyulladáscsökkentő hatású lé. A bőrre, száj szélre, stb. kívülről már akár így is rákenhetjük, közvetlenül a levélből. A fülbe úgy csöppentsük, hogy oldalra fekve függőlegesbe igazítjuk a hallójáratot. Egy ideig maradjunk fekve, hogy a cseppek ne folyjanak ki. A szájüregben lévő sebek kezeléséhez a legegyszerűbb egy darab vattára vagy papír zsebkendőre csepegtetni, így a legkönnyebb a nehezen elérhető sebhez eljuttatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük