Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan használjuk ki a tetőteret?

Hogyan használjuk ki a tetőteret?

Mivel Magyarországon a legtöbb esetben ferde tetős házakat építenek (igen kevés a lapos tetős megoldás), ezért a legkönnyebben és legolcsóbban kihasználható plusz négyzetmétereket itt lehet nyerni egy házban. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy olyan födém legyen a két szint között, ami elbírja a beépítés és az emberek súlyát. Előfordulhat, hogy a gerendák közé csak gipszkarton lapokat rögzítenek, erre természetesen nem lehet építkezni, ilyenkor először megfelelő, súlyt bíró padlózatot kell építeni.
Fontos, hogy megfelelő ablakok is legyenek, hiszen napfény és szellőztetési lehetőség nélkül értelmetlen új szobákat építeni. Érdemesebb ferde tetőablakot beépíteni, mint kiugró ablakfülkét, mivel utóbbinál az oldalfalai elég sok napfényt leárnyékolnak, így az elméletileg ugyanakkora ablaknyílás sokkal kevesebb fényt enged be.
A tetőtérben a hasznos alapterület számítása másképp történik, mint az alsóbb szinteken. A 190 cm-nél kisebb belmagasság esetén az alapterületet úgy határozzuk meg, hogy a padlószinten számított alapterületet kettővel osztjuk. Lakáshirdetéseknél viszont érdemes alaprajzot feltölteni, vagy kifejezetten megnevezni, hogy mekkora alapterület esik a ferde tetők alá, így nem kerül sor félreértésekre. Ezeket a helyeket nagyszerűen ki lehet használni az alacsonyabb bútorok számára. Nem probléma például, ha ide van betolva az ágy, hiszen ott eleve alacsonyabban ülünk, fekszünk. Szintén nagyon jól kihasználható a terület a beépített, gardrób jellegű szekrények számára. A szekrény frontja ekkor akár annyira kívülre kerülhet, hogy a tetőtér ferdesége teljesen eltűnik szem elől, csak a szekrény kinyitásával látszik, hogy a felső szinteken kisebb a mélység.
Íróasztalt csak akkor érdemes a ferde tetőrész alá helyezni, ha közvetlenül az írófelület fölött van az ablak, így nem lesz bezártság érzete az ott dolgozónak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük