Kezdőlap » Internet » Hogyan használjuk a facebookot?

Hogyan használjuk a facebookot?

Manapság azt tartják, hogy aki nincs fent facebookon, az nem is él. Ez természetesen nem igaz, viszont aki nincs fent az oldalon, arról valóban keveset tudhatunk, mint aki tényleg regisztrált tag. Sokan hatvan fölött regisztrálnak (vagy regisztráltatják őket), míg mások esetleg már csecsemőkorukban felkerülnek erre a közösségi oldalra. Sok fiatal rengeteg képet tölt fel magáról, esetleg blognak használják az oldalt, az idősek pedig sok dolgot megosztanak személyes felületükön, amely nem éppen tetszhet másoknak, esetleg idejétmúlt. Az emberek azonban nem is gondolnak bele, hogy mekkora veszélynek teszik ki magukat és esetleg környezetüket azzal, amit megosztanak adatlapjukon.

1. Ne tegyél fel magadról túl sok képet! Egyrészt azért, mert a pózolgatós képekkel rengetegen visszaélhetnek, ráadásul enyhén erotikus képedet hamar egy másik oldalon találhatod meg.
2. Ne tegyél fel magadról erotikus, vagy kompromittáló képeket! Gondolj bele, ha épp egy több százezer forintos ékszerről teszel fel képeket, amelyeket a kedvesedtől kaptál, a tolvajok könnyebben tudhatják, hol is keressék. Nem beszélve arról, hogy sok munkahelyen a főnökök, vagy a főnökjelöltek gyakran nézegetik alkalmazottaikat, és nem egy esetről hallottunk már, amikor kirúgtak valakit, mert ilyen képeket tett fel magáról.
3. Ne írd ki folyton, hogy épp merre jársz! Gondol csak bele: elmész egy hétre nyaralni, amit már a nyaralás előtt kiírsz a facebookra. Ha mindezt nyilvánosan teszed, bárki láthatja, és bárki tudhatja, hogy azon a héten üres a házad… Nem félnél ettől a gondolattól?
4. Csak olyat vegyél fel ismerősnek, akit tényleg ismersz! Ez ugyancsak visszavezethető az előzőekre, miszerint nem tudhatod, hogy ki mikor árthatna neked…
5. Ne tegyél ki nyilvánosan semmit! Ez megint a tolvajokra, rosszakarókra vonatkozik.
6. Csak olyan dolgokat ossz meg, amelyek tényleg valósak! Rengeteg ember több éves cikkeket oszt meg facebookon, például amikor egy eltűnt személyt keresnek, de már évek óta megtalálták, a képe mégis fent kering a közösségi oldalon. Ilyenkor érdemes akár a kommenteket elolvasni, mielőtt posztolunk.
7. Ne sajnáltasd magad a facebookon! Mire jó az, ha szomorú fejeket írsz ki, esetleg a szerelmi bánatodat ecseteled az oldalon? Ha valamilyen lelki problémád van, beszéld meg valakivel, a facebook nem erre való!
8. Ne add meg minden adatodat! Megint csak veszélyes, ha minden adatod látszik: cím, iskola/munkahely, telefonszám..

Persze mindenki úgy alakítja személyes oldalát, ahogyan kedve tartja, de nem árt a fent felsorolt pontokat betartani a saját érdekében. Sokan elfelejtik, hogy a facebook valójában mire is való, és minden szennyesüket kiteregetik rajta.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük