Kezdőlap » Családi élet » Hogyan használjuk a gyertyazselét dekorációkhoz?

Hogyan használjuk a gyertyazselét dekorációkhoz?

A gyertya- vagy viasz-zselé speciális, szénhidrogén alapú viasz. A gyümölcszseléhez hasonló kinézetű és tapintású. Mivel a zselé áttetsző, főként üvegedényben érvényesül.
A zselégyertya ötször hosszabb ideig ég, mint a viaszgyertya, és káros , mérgező anyagoktól mentes.
Hogyan olvasszuk meg a zselét?
A gyertyazselé vízfürdőben vagy sütőben olvasztható meg, 90-100 °C-on válik folyékonnyá. Lassan melegítsük, nehogy meggyulladjon. Az olvasztás körülbelül 20-40 percet vesz igénybe, a felolvasztás után a zselé azonban sokáig folyékony halmazállapotú marad, így több rétegben is használható, újramelegítés nélkül. Soha ne olvasszuk mikrohullámú sütőben, vagy közvetlen főzőlapra helyezett edényben.
Túlhevítéskor a zselé könnyen lángra kaphat, zavarossá válik. Ezért a legcélszerűbb a forró vízfürdő.

A levegőbuborékokról:
Hőmérséklet-ingadozás és kevergetés hatására a zselében levegőbuborékok képződnek. Ez egyes gyertyáknál kedvező lehet, például, ha akváriumot készítünk, vagy bizonyos italokat utánozunk. Sok esetben viszont rontják az esztétikai hatást, általában a sütőben melegített zselében nem keletkezik buborék.
Ha színezéskor vagy egyéb oknál fogva mégis buborék kerül a munkákba, akkor kis időre helyezzük sütőbe (90-100fok maximum)

A gyertyát mindig lassan hagyjuk kihűlni.

Ha dísztárgyakat helyezünk el a gyertyában, előfordulhat, hogy azok a felszínre úsznak. Próbáljuk meg ragasztópisztollyal a edény aljára rögzíteni.

Illatos zselégyertyákat is készíthetünk: mielőtt az üvegedénybe öntenénk a megolvadt zselét, adjuk hozzá az illatanyagot. 100ml-hez 2ml illatanyag adható, ennél több zavarossá teheti alkotásunkat.

Kanócot többféle módon is rakhatunk bele: ha már kihűlt egy forró vízbe mártott kötőtűvel, vagy hasonló eszközzel szúrjunk lyukat, majd ebbe a lyukba helyezzük a kanócot. Másik megoldás, ha egy hurkapálcikára kötjük, és hagyjuk az üvegedénybe lógni(egészen az aljáig), míg fokozatosan töltjük fel az edényt a zselével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük