Kezdőlap » Kert » Hogyan gyűjtsük az esővizet?

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

Az esővíz gyűjtése az egészen kicsi mennyiségtől addig a mértékig terjedhet, amennyi vízzel akár egész nyáron öntözhetjük a kertet.
A legegyszerűbb minden körülmények között az ereszcsatornában rejlő lehetőségek kihasználása. (Például Mézga Aladár is így gyűjtött esővizet, hogy eladja Krisztának hajmosási célokra.) Manapság neten is vásárolhatunk olyan mókás kiegészítőket, amelyeket az ereszcsatorna függőleges csöveire lehet szerelni, hogy megtöltsenek egy beépített kannát. Ez azonban csak néhány liter víz maximum, a töredékét sem éri el annak a mennyiségnek, amit már egy 100 négyzetméteres tetőről gyűjteni lehet néhány esős nap alatt.
Ha a kertet nem öntözzük vele, csak a szobanövények és balkonládák locsolására használjuk, akkor már egy 200 literes hordó munkára fogása is tökéletesen elég lehet. Állítsuk a hordót az ereszcsatorna alá úgy, hogy a víz belecsorogjon. A módszer hátránya, hogy ha megtelt a hordó, akkor a víz ellenőrizetlenül kicsorog, és a környéket eláztatja, tócsássá teszi. Ezt megakadályozzuk, ha a hordó felső részére egy túlfolyó lyukat vágunk. A lyukon keresztül elvezethetjük a vizet a csatorna felé, ahogy eredetileg is tette az ereszcső, vagy pedig egy mellé állított második (harmadik, negyedik, stb.) hordóba vezethetjük át a vizet a közlekedő edények elvét kihasználva.
Ennél is nagyobb mértékben gyűjthetjük az esővizet, ha az ereszt a föld alá leásott több köbméteres tartályba vezetjük. Ebből a víz merülőszivattyúval nyerhető ki, és a leggazdaságosabban csöpögtetős módszerrel lehet öntözni a kertet, esetleg az esti órákban, a napsütéses időszak után szórófejes öntözőrendszerrel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük