Kezdőlap » Családi élet » Hogyan győzzük le a féltékenységet?

Hogyan győzzük le a féltékenységet?

Képzeld el, hogy nemrég csavarták el a kedvesed fejét. Nagyon bánatos és féltékeny vagy. Nincs étvágyad, rosszul alszol, nem tudsz dolgozni, mert teljesen kitölti gondolataidat ez a csapás. Semmi sem hoz megkönnyebbülést: ital, utazás, sírás mind haszontalan, és hiába öntötted ki a szívedet a legjobb barátodnak, a fájdalom nem enyhül. Rögeszmésen egyre csak azon jár az eszed, hogy mennyire megaláztak, hogy sosem fognak már szeretni, hogy belebolondulsz a történtekbe. Nincs olyan órája a napnak, amikor ne foglalkoztatnának ezek a boldogtalan, rögeszmés gondolatok. A rögeszme olyan gondolat, amelytől nem tudunk megszabadulni. Lehet kellemes természetű is, például, amikor valaki arról fantáziál, hogy beteljesül egy vágya.

De lehet fájdalmas is, mint amiről az előbb is írtam. A rögeszme annyira bele tudja magát fészkelni az ember gondolataiba, hogy képtelen lesz törődni a napi teendőivel. Hogy úrrá legyünk ezen, alkalmazhatjuk a következő technikát. Valahányszor lehangoló gondolatok vesznek erőt rajtad – akár indokolatlan féltékenység esetén is -, azonnal mondd magadnak azt, hogy “stop”. Mondd gondolatban, halkan, vagy akár hangosan, ha úgy hatásosabbnak gondolod. Utána egyből gondolj valami kellemesre, egy kedves emlékre vagy egy boldog ábrándra. Idézd föl részletesen, míg meg nem könnyebbülsz, majd térj vissza napi teendőidhez. Ha gyorsan visszatér a rögeszme, ismételd meg az eljárást. Ismételd az egész nap folyamán, valahányszor gyötrő gondolataid támadnak. Folytasd a figyelemelterelés technikáját naponta, és meglátod: már pár héten belül javulást fogsz tapasztalni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük