Kezdőlap » Hobbi » Hogyan gyaluljunk biztonságosan?

Hogyan gyaluljunk biztonságosan?

A gyalulás egy asztalosi munkafolyamat rendkívül fontos része. Egy bútor, vagy fából készült tárgy szépsége nagyon is függ attól, mennyire pontosan, precízen végezzük el a gyalulást. Manapság sok helyen már erre a munkára specializálódott gépek végzik el ezt a feladatot, ám rengetegen dolgoznak napjainkban is kézi gyaluval, ami nagyon veszélyes elfoglaltság is lehet, ha figyelmetlenek vagyunk, vagy, ha nem rendelkezünk a munkavégzéshez szükséges alapvető ismeretekkel.
Munka előtt győződjünk meg róla, hogy a gyalukés élessége megfelelő-e. Ha nem, semmiképpen ne kezdjünk el dolgozni, hiszen egy tompa élű gyaluval jóval nagyobbra nő az esetleges baleset kockázata. A gyalut mindig masszívan szorítsuk a kezünkben, munka közben erősen nyomjuk rá a faanyagra. Saját magunk irányába sohase gyaluljunk. Ügyeljünk arra, hogy a megmunkálás közben a faanyag erősen rögzítve legyen, muka közben ne mozogjon.
Gyalulásnál az is nagyon fontos, hogy megfelelő anyagot válasszunk. Lehetőleg próbáljunk sima felületű faanyagokkal dolgozni, mert ha egy csomó állja a gyalu útját, könnyen baleset történhet. Elég, ha a gyalu csak egy egészen kicsit elakad a csomóban, ettől máris könnyedén megtörhet – gyengébb anyag esetében ketté is törhet – a fa, ennek következtében az egyensúlyunkat is könnyen elveszíthetjük.
Ha meg akarjunk tisztítani a gyalunkat, akkor a szerszám hátsó részére üssünk néhányat egy kalapáccsal. Ha van kifejezetten erre a célre kapható fából készült kalapácsunk, az a legpraktikusabb. Sose üssünk meg a kalapáccsal a gyalukést. Amellett, hogy az így keletkezett csorbákat csak hosszú munkával tudjuk eltüntetni, a kipattanó szilánkok könnyen kárt tehetnek bennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük