Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan gondozzunk tavat a lakásban?

Hogyan gondozzunk tavat a lakásban?

A belső tavak nem egyszerű akváriumok, bár hasonló gondossággal kell ügyelni mindkettőnél a víz tisztaságára, a növények elhelyezésére. Elsődleges, hogy a víz ne algásodjon, büdösödjön, hiszen beltéren ez sokkal zavaróbb, mint a kerti tó esetében, ahol valószínűleg alig lehet érezni az ebből fakadó szagot.
Először is gondosan válasszuk ki a megfelelő helyszínt, ahol a növények megfelelő fényhez is jutnak. Vegyük figyelembe mindig, hogy nagy mennyiségű vizet kell kezelnünk. Minden liternyi víz súlya egy kilogramm, egy köbméter víz tehát egy teljes tonnát nyom! A kialakításhoz feltétlenül vízálló edényt használjunk, ez lehet egy kiszuperált, régi kád is. Ha épp a lakás átépítése közben vagyunk, akkor a kád alatt gondoskodjunk a szokásos csövek bevezetéséről, így a vizet könnyű lesz cserélni. Az edény oldalát takarjuk el falazással vagy gipszkarton elemekkel, majd csempézzük le, lehetőleg ugyanazzal a csempetípussal, ami a padlót is borítja. Így azt a hatást kelthetjük, mintha a kis tó a padló része lenne – általában a bevásárlóközpontokban is így alakítják ki.
Ezután válasszuk ki a növényeket. Vegyük figyelembe a víz magasságát, hiszen némely növények nem tarthatóak fél méternél sekélyebb vízben, például a tündérrózsák. Válasszunk sekély gyökérzetű növényeket, amelyeket virágföldes cserepekbe ültetünk. A föld tetejére tegyünk köveket nehezéknek, majd az egész cserepet borítsuk be szorosan textíliával, hogy a föld ne szökhessen ki, összekoszolva ezzel a vizet. Használhatunk a víz tetején lebegve élő növényeket is, például kagylótutajt.
A vizet lassanként töltsük fel, hogy a növényes cserepeknek legyen idejük egyenletesen megszívni magukat vízzel. Ha a víz elkoszolódik, eresszük le, de használhatunk algaölőt is.
Halakat csak akkor tartsunk, ha gondoskodni tudunk a víz tisztításáról és levegőztetéséről, az ékszerteknősök viszont enélkül is jól érzik magukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük