Kezdőlap » Hobbi » Hogyan gondozzuk a lakásban tartott nyuszit?

Hogyan gondozzuk a lakásban tartott nyuszit?

A nyulak kedves kis háziállatok, és otthoni tartásuk is viszonylag egyszerű. Elhelyezésükhöz szükség van egy megfelelő nyúlketrecre, ami beszerezhető a nagyobb állatkereskedések valamelyikéből. Legyen tágas, könnyen tisztítható. Jó, ha van benne beépített tartozékként szénatartó rács, így a nyuszi elé kihelyezett széna nem taposódik bele az alomba, és nem szennyeződik esetlegesen ürülékkel.
A ketrec alsó részébe helyezzünk valamilyen alomanyagot. A legjobb megoldás az úgynevezett pellet alom, aminek nagyon jó a nedvszívó és szagmegkötő képessége. Alkalmazható még forgács alom is, annyi a hátránya, hogy mivel könnyű anyag, a nyuszi jártában-keltében könnyen kiszórja a ketrecből, így többet kell takarítani a nyuszkó háza táján. Ha tudunk beszerezni szalmát, az is megfelelő alomanyag, ráadásul a nyulak szívesen rágcsálják. Cseréljük rendszeresen a beszennyeződött almot, így el tudjuk kerülni a kellemetlen szagok kialakulását. Időről időre mossuk el fertőtlenítőszeres vízzel az alomtálcát, ügyelve arra, hogy szer-maradvány mentesen elöblítsük a művelet végén.
Az itatáshoz szükségünk lesz egy nyúl itatóra, amit a ketrec rácsára lehet szerelni ahonnan a nyuszi kényelmesen eléri. Az etetéshez használhatunk nehezebb agyag vagy porcelán tálat, amit kedvencünk nem tud felborítani.
Mit eszik a nyuszi?
A nyulak etetése nem igényel nagy szakértelmet, de van pár dolog amit azért érdemes tudni. Alap táplálék gyanánt adjunk különféle zöldségeket, például répát, káposztát, salátát, stb. A nyulak gyakorlatilag bármilyen növényi „hulladékot” szívesen elfogyasztanak, ami előfordul a háztartásban, nagyon szeretik a reteklevelet, a répa zöldet, zöldségek héját. Fontos azonban, hogy minden új eleséghez fokozatosan kell szoktatni az állatokat.
Ha van kertünk, vagy valahonnan be tudunk szerezni friss kaszált füvet, a nyuszi örömmel fogja fogadni. Itt is figyelni kell azonban a fokozatos szoktatásra.
Legyen a nyuszi előtt mindig friss, szárított széna.
Takarmány kiegészítésnek adhatunk különféle magvakat, magkeverékeket, valamint időről időre egy kevés szárított kenyeret is.
Szabadon a lakásban?
A nyulak szeretnek felfedező utakat tenni a lakásban, de ez nem mindig biztonságos a számukra. Figyeljünk, hogy kedvencünk ne férhessen hozzá a különböző elektromos vezetékekhez, vagy mérgező szobanövényekhez.
A szabadban is sétáltathatjuk a nyuszit, a számukra készített hámmal, pórázzal. De legyünk nagyon körültekintőek, csak olyan helyre vigyük ahol biztosan nincsenek kutyák, mert ha tetszik, ha nem, a nyúl zsákmányállat.
Állatorvos
Bármilyen házi kedvenc tartása esetén, így a nyulaknál is fontos a rendszeres állatorvosi kontroll, a betegségek elleni védőoltások beadatása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

1 hozzászólás

  1. Romhányi Ásám

    A nyúlnak tilos káposztát adni, emésztési problémákat okozhat, és a hasonló zöldségek is. A nyuszi alá nem kell alom, csak az alomtálba, ahova ürít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük