Kezdőlap » Hobbi » Hogyan gondozzuk a lakásban tartott cicát?

Hogyan gondozzuk a lakásban tartott cicát?

A macskák gyakorlatilag végigkísérték az embereket a történelem során, voltak egerésző segítőtársaink, szent állataink, illetve testesítették meg babonás félelmeinket. Népszerűségük házi kedvencként a mai napig töretlen. Lakásban is kellemes társaink lehetnek, ha betartunk egy néhány alapszabályt.
Nagyon fontos az ivartalanítás. Az ivaros kandúrok kellemetlen szokása, hogy jelölgetnek, az ivaros nőstény cicák pedig különösen problémásak lehetnek az ivarzás idején. Nem beszélve az esetleges nem kívánatos szaporulatról.
A lakásban tartott cicát ne engedjük az utcára! Rengeteg veszély leselkedik rájuk odakint, például autók, amik elüthetik az óvatlan macskákat, idegen állatok, akikkel összetűzésbe keveredhetnek, és nem utolsó sorban kórokozók, élősködők, amikkel megfertőződhetnek.

Amire szükségünk lesz:
Alapfelszerelés az alom tálca, vagy macska wc. Többféle kivitelben kaphatóak az állatkereskedésekben, a legegyszerűbbektől a legmodernebb kivitelezésű darabokig. Vannak fedett és fedetlen változatok, bőséges a választék. Gyakorlatban teljesen jó az egyszerű, peremmel ellátott almos tálca is. A különböző fedeles változatoknak nagy előnye lehet, hogy jobban magukban tartják a kellemetlen szagokat, valamint az alomanyag kevésbé tud kiszóródni használat közben.
Használhatunk hagyományos macskaalmot, vagy az újabban népszerű gél almok valamelyikét. Környezetbarát megoldás lehet a pellet alom használata, hiszen csak természetes anyagok felhasználásával készül, rendkívül jó a szag- és nedvességmegkötő képessége, és mivel nagyobb granulátumokból áll, mint a hagyományos macska alom, nehezebben hullik ki az alomtálcából, így kevesebbet kell körülötte takarítani.
A beszennyeződött almot naponta távolítsuk el, és pótoljuk tisztával. Ha több cicát tartunk, akkor esetenként naponta többször is el kell távolítani a beszennyeződött almot, a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

Mit eszik a cica?
A macskák ragadozó állatok, vadász ösztönük a háziasítás következtében sem tűnt el. Viszont a lakásban tartott cicáknak nem sok lehetőségük van vadászni, az ő számukra rendelkezésre állnak a kereskedelemben kapható különböző minőségű (és ár-kategóriájú) tápok. Mivel a macskák gyomra viszonylag kicsi, egyszerre nem képesek túl sok táplálékot elfogyasztani, ezért bevett szokás macskatulajdonosok körében, hogy mindig van kihelyezve száraz eledel, hogy az állat a nap bármely szakában csemegézhessen belőle, emellett pedig reggel és este alutasakos, vagy konzerv eledelt is adnak a cicának. Mindig lássuk el kedvencünket friss ivóvízzel is, erre különösen ügyelnünk kell a nyári időszakban.
Tévhit, miszerint a macskák tejet isznak. Hasmenést okozhat nekik, úgyhogy ha lehet, inkább kerüljük.

Állatorvos
Nagyon fontos a macskák évenkénti vakcinázása, rendszeres állatorvosi felügyelete. Habár a kutyákkal ellentétben macskáknál még nem kötelező a mikrocsip beültetése, azért jó, ha szánunk erre is egy kisebb összeget, hiszen előfordulhat, hogy kedvencünk elkóborol, és ilyen esetekben a mikrocsip leolvasásával azonnal megtalálható a gazdi.

A szellőztetés veszélyei
Sajnos előfordulhat, hogy a cicánk kiszökök a nyitott ablakon, és ha emeletes házban lakunk, akkor leesve súlyosan megsérülhet, akár el is pusztulhat. Ezeknek a baleseteknek a megelőzésére felszerelhetünk az ablakokra úgynevezett macskahálót. Így nem kell lemondanunk a friss levegőről, és a cica is biztonságban lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük