Kezdőlap » Növények » Hogyan gondozzuk a bonszájunkat?

Hogyan gondozzuk a bonszájunkat?

Sok bonszájtermesztőnél lehet kapni egészen fiatal, 1-3 éves példányokat nagyon olcsón mindössze néhány ezer forintért, sőt egész aprókat akár néhány százért is. Szintén szoktak tartani bonszájokat a nagy kertészeti áruházakban és még az ismert hipermarketek virágosztályán is.
Ha valaki ilyen bonszájt kap, akkor valószínűleg igencsak vakarhatja a fejét. Jó esetben kis internetes böngészéssel jó pár tanácsot találhat, ami alapján talán életben tudja tartani a növényt, rossz esetben az ablakpárkányra teszi és locsolgatja.
A legfontosabb, amit a bonszájról tudni kell, hogy nagyon kevés földben él a növény, ez fogja vissza a növekedését (a gyökérzet nem tud terjedni), így a föld nagyon könnyen kiszárad, viszont túllocsolni sem szabad. A másik probléma, hogy nagyon hamar kifogy a tápanyagokból, ezért folyamatosan tápoldatozni kell, nem szabad viszont hagyni, hogy felgyűljenek a sók a földjében.
A másik fontos dolog, hogy figyelembe kell venni a növényfajta tulajdonságait és igényeit, amiből a bonszájt kialakították. Hogy csak a legtriviálisabb példákat mondjam: ha lombhullató fáról van szó, akkor télen hűvös, de fagymentes helyen kell tartani, hogy a telelési igényeit kielégítsük, de el se fagyjon. Ha örökzöld, akkor is vegyük figyelembe a téli pihenőidőszakot, de nem muszáj egészen alacsony hőmérsékleten tartani. Előfordulhat néhány olyan fajta is, amelyek nem igényelnek hűvös teleltetést, például nevelhető mini méretre a sivatagi rózsa és a majomfa is, de a klasszikus lombos fák közül könnyű így kialakítani például a kalamondint és az olajfát is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sárgarépa

A sárgarépa fontos zöldségnövényünk, amelyben egyben jelentős vitaminforrás. A sárgarépa kétéves lágyszárú növény, amely valószínűleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük