Kezdőlap » Családi élet » Hogyan gondozzuk az idős embert?

Hogyan gondozzuk az idős embert?

Mindenki életében jelen van legalább egy idősebb személy a családban vagy ismerős körökben, aki már nem képes önállóan ellátni magát. Állapota még nem teszi indokolttá, hogy idős otthonban keressük elhelyezést, ahol állandó orvosi felügyelet alatt lehet és életkörülményeit nagyban megkönnyítik, de már egyedül sem hagyhatjuk egész napra és időnkénti felügyeletet igényel.
A családok életét nagyon megnehezítheti ez az állapot, mégis tartozunk annyival, hogy ezt megoldjuk, és a gondozási feladatokban segítséget nyújtsunk számára.
De miben segíthetünk, milyen feladatokat kell ellátnunk?
Először a napi teendőket kell végig gondolnunk, a testi- fizikai szükségleteket, mint az evés, ivás, fürdés, WC használat.
Fontos, hogy napi 4-5 étkezést biztosítsunk az idős embernek és tartalmazzon vitaminokat, tápláló legyen. Sok idős már nem eszik egyszerre sokat, inkább többször kevesebbet igényel. Nagyon figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra, ugyanis hamar kiszáradhatnak és az kórházi ellátást igényel. Többször kínáljuk folyadékkal a nap folyamán, mert szomjúságérzetük már nem a régi. Étrendjük tartalmazzon gyümölcsöt, főtt ételt, levest, főzelékeket, húsfélét. Sok idős nem szereti a mai modern konyhát, ezt tartsuk tiszteletben. Ha probléma a mindennapos főzés, akkor fizessünk elő ételfutárra, legyen minden nap meleg étel az asztalon.
A tisztálkodásra is figyelmet kell fordítanunk, állapotától függően zuhanyozzon vagy kádfürdőt vegyen, ha ez nem megvalósítható le kell mosnunk az ágyban. Tegyünk vízhatlan lepedőt az ágyneműre és mossuk, törölgessük át a testét, különös figyelmet fordítva a hajlatokra, mert hamar gombásodhat. Ha ezt észrevesszük kezeljük le gombaölő krémmel, hintőporral.
Figyeljünk, hogy a gyógyszereit mindig bevegye, ne maradjon ki egy adag sem.
A WC használatban segítsünk ha igényli, amíg képes, vegyük rá a WC használatra, mert ha elkezdünk pelenkázni onnan csak hanyatlás várható és magunknak kreálunk ezzel több feladatot.
És végül,de nem utolsósorban a lelki „ápolásról” is beszéljünk. Beszélgessünk vele sokat, hallgassuk meg a mondanivalóját, viseljük el ha a múltat emlegeti, mert neki ezek fontos emlékek. Érezze, hogy fontos nekünk, hogy nem nyűg a számunkra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük