Kezdőlap » Hobbi » Hogyan gondozzuk a törpesünt?

Hogyan gondozzuk a törpesünt?

Talán nagyon kevesen tudják, de a törpesünit átlagosan három havonta érdemes féregteleníteni, az erre kitalált, megfelelő élősködő mentesítő készítménnyel. Ezt úgy tehetjük meg, hogy vásárolunk Stronghold nevű féreghajtót, és a süni fejére a tüskék közé cseppentünk belőle egyet.
A sünit fürdetni nem szükséges, és nem is ajánlott, mert eléggé kiszárítja a bőrüket, azonban hogyha valahogy mégis összepiszkolja magát, akkor már nem elég a nedves törlőkendő, meg kell fürdetni. Ezt először csak alacsony vízben kezdjük, amíg nem tudjuk hogy mennyire fél a süni a víztől, majd fokozatosan emeljük a vízszintet. A sünit könnymentes babasamponnal tudjuk lemosni, bőrét kezünkkel, tüskéit pedig fogkefével. Egyes sünik imádnak úszkálni is, de nem mindegyik. Végül, ha készen vagyunk a tisztítással, törülközővel szárítsuk meg őket, hajszárítóval soha, mert nagyon megrémiszti őket.
A sünik körmei is növekednek, ezért hogyha túlnőtt valamelyik lábán a köröm, akkor azt rövidebbre kell vágni. Ezt egy egyszerű körömcsipesszel, vagy kisállatok számára készült karomvágóval is lecsippenthetjük, azonban figyeljünk, hogy csak a lenőtt részt vágjuk le, a rózsaszín részbe semmiképp ne vágjunk bele.
Mivel a sünik is olykor lebetegedhetnek, és balesetek velük is történhetnek, ezért a legjobb, ha még előre felmérjük a terepet, hol van egy olyan megbízható állatorvos, aki ért a sünhöz, és ahová bátran vihetjük, ha valami baj történne. A leggyakoribb sünbetegségek között az elhízás, a hasmenés, a tüsszögés, az atkafertőzés, és a WHS, azaz „roskatag sün szindróma”, említhető meg, mely olyan neurológiai betegség, ami szerencsére csak ritkán fordul elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük