Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan gondozzuk a koraszülött csecsemőt ?

Hogyan gondozzuk a koraszülött csecsemőt ?

A koraszülött csecsemő gyorsan veszít testhőmérsékletéből, ha hideg levegőnek van kitéve, mert testének hőtermelési és hőmegtartási képessége még igen gyenge. Meleg takaróba burkolják, amint megszületett. A szoba hőmérséklete éjjel-nappal 27 °C. Ez azt jelenti, hogy a szobának rendkívül melegnek kell lennie. Jobb, ha kicsi, mert azt könnyű ilyen hőmérsékletre felfűteni. A központi fűtési idényben gondoskodni kell a szoba levegőjének nedvességpótlásáról.

Otthoni ápolás esetén a fekvőhely lehet közönséges ágy, bölcső, faláda vagy egyszerű kartondoboz. Ha nincs matrac, használhatunk egy csomó összehajtott újságpapír, a tetején egy kis takaróval. Ne fektessük párnára a babát, az túl puha. Az ágyat így is elrendezhetjük: terítsük le gyapjútakaróval.

A takaró széleit hagyjuk kívül lelógni. Terítsünk rá vízhatlan lepedőt. Ez azonban ne legyen túl nagy, vágjuk le vagy hajtsuk össze, és ne tűrjük be a matrac alá, mert az a cél, hogy könnyen ki lehessen cserélni. Lepedőnek használhatunk egy pelenkát, ezt se tűrjük be a matrac alá. Helyezzük a kicsit lazán takaróba burkolva az ágyra, hátára fektetve. Ezután terítsünk az ágy rácsa vagy széle fölé – mint-egy sátorként – gyapjútakarót úgy, hogy az ne közvetlenül a gyermek testén feküdjön és ne takarja el a fejét. A takaró fej fölötti részét hajtsuk le a gyermek nyakánál úgy, hogy a testét a “sátor” körülzárja, de a fejét hagyja szabadon. Ne vegyük ki a babát az ágyból, ha tisztába tesszük. A “sátor” alatt cseréljük ki a pelenkát és a vízhatlan lepedőt. Minél egyszerűbb a ruházata, annál könnyebb átöltöztetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testvér féltékenység

Mikor egy pár családot alapít nagy valószínűséggel jön a második baba is. Ekkor merülhet fel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük