Kezdőlap » Kert » Hogyan gondozzuk a fóliás növényeket?

Hogyan gondozzuk a fóliás növényeket?

A növények fóliás hajtatása, a palánták fóliában való nevelése hűvös időben nagyon vonzó dolog, és igazán nem is nagyon nehéz. Annál rosszabb lesz a helyzet, mikor az idő melegszik, jellemzően május elejétől kezdődően. A napos helyen elhelyezett fóliasátor vagy kisebb fólialáda ekkor már nagyon túlmelegedhet árnyékolás és szellőztetés nélkül. Könnyedén lehet odabenn akár 40-45 fok is, és 100%-os páratartalom. Ez a növények fejlődésének egyáltalán nem kedvez, kivéve persze, ha kifejezetten dzsungelklímát akartunk létrehozni néhány trópusi kedvencünknek.
A fólia hűtésére általában két dolgot használnak: árnyékolást és szellőztetést. A szellőztetés minden esetben fontos, enélkül a fülledt levegőben gyorsan szaporodnak a penészgombák. Az árnyékolást általában rashel hálóval szokás megoldani. Ez az az anyag, amiből a krumplis zsákok is készülnek, csak kertészeti célokra zöldet szoktak használni. Az árnyékolás mértékétől függően egy vagy két rétegben terítsük a fóliasátorra és kétoldalt súlyokkal rögzítsük.
További, kevésbé népszerű megoldás, ha a fóliasátor belsejében egy kisebb kerti tavat létesítünk. Egy 20-30 négyzetméteres fóliában egy 1-2 köbméter vizet tartalmazó tavacska már nagyon sokat tud hűteni. Célszerű inkább mélyebbre, mint sekélyre és szélesre készíteni, így hatékonyabban működik. A víz egyben eltárolja a napközben beszívott hőt, és a tavaszi és őszi éjszakai hidegeket még sokáig ellensúlyozza. A víz egyben nagyon alkalmas arra is, hogy trópusi vízinövényeket tartsunk benne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük