Kezdőlap » Növények » Hogyan gondoskodjunk a zamiánkról?

Hogyan gondoskodjunk a zamiánkról?

A zamia valójában a zamioculcas nevének rövidített változata. Magyarul becézik agglegénypálmának is, mert tényleg nagyon nehéz körülményeket, egészen durva elhanyagoltságot is el tud viselni.
Eredeti élőhelye a trópusi afrikai területek. A kontyvirágfélékhez tartozik, mint a filodendron és például a kála meg a vitorlavirág is. Örökzöld, ezért egész évben tartható a lakásban ugyanolyan körülmények között. Eredeti élőhelyén a nagyon száraz, aszályos időket úgy vészeli át, hogy ledobja a lombját, és akár a föld alatti gyökértörzséig is visszahúzódik. Ez jó hír azoknak, akik hajlamosak elhanyagolni a növényeiket, vagy véletlenül úgy utaznak el hónapokra, hogy senki nem néz a zámiájukra. A növény még akkor is feltámasztható, ha teljesen visszaszáradt a lombja.
Ha jó körülmények között élhet, akkor a cserépben tartott zámia akár 80 cm-esre is megnőhet, és jól elbokrosodik, jópár ágat hoz, sőt akár virágzásba is kezdhet, habár sajnos egyáltalán nem dekoratív a virágja. Torzsavirágzat, de nem tartozik hozzá olyan szép fellevél, mint amit a kála és a vitorlavirág növeszt.
A levelei páronként állnak szép sorban. A színük sötétzöld, felületik sima, szinte selymes és egyenletes, fényes. Ha fénytelenné válik, az valószínűleg a rárakódott pornak köszönhető, akkor fényesítő spray helyett inkább zuhanyoztassuk le alaposan.
Földben nem válogatós, tehetjük sima virágföldbe, de elég akkor átültetni, ha már nagyon kinőtte a cserepét, és akkor is csak eggyel nagyobb méretbe tegyük. Elviseli a csapvízzel való locsolást is, de általánosságban elmondható, hogy bármely növény jobban örül a lágy víznek. Ehhez használhatunk esővizet, forralt vizet, sőt akár a maradék teát is.
Vigyázzunk a zamia elhelyezésével, ha kisgyerekek vagy mindent megrágó kutyák élnek a lakásban, ugyanis a növény minden része mérgező.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen szerencsehozó jelkép a négylevelű lóhere?

Bátran leszögezhetjük hogy még a legkevésbé babonásak is hisznek a négylevelű lóhere szerencsehozó erejében. Ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük