Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk a verebekről?

Hogyan gondoskodjunk a verebekről?

Sokan nem tudják, hogy a falvakban és városokban is két különböző fajta veréb él: a házi veréb és a mezei veréb. Nem fenyegetett fajok, de Magyarországon mindkettő védett. Mivel a legtöbben haszontalannak és csúnyának tartják, és úgy gondolják, amúgy is sok van belőlük, elkergetik őket az etetőről. Erre semmi okunk, pont ugyanúgy megérdemlik a gondoskodást, mint színpompásabb társaik.
Mindkettő fő színei a barna a szürke és a homokszín különféle változatai, mintázatuk alapján azonban megkülönböztethetőek. Legkönnyebben a fejmintázatuk alapján lehet megkülönböztetni őket. A mezei veréb hímje és nősténye egyforma: fejtetőjük őzbarna, fehér nyakörvet és fekete arcfoltot viselnek. A házi veréb hímje tarkább, mint a tojó. Nyakörve és arca inkább szürke, mint fehér, fekete arcfoltja nincs, a szemén keresztül viszont feketés-barnás csík vezet a tarkója felé, sapkája szürke. A tojó jóval színtelenebb, de egyértelműen azonosítható: szemén át homoksárga csík vezet a tarkója felé.
Szinte bármit megesznek, de elsősorban a magokat szeretik télen. Egész évben kolóniában élnek, télen bokrokban, tujákban bújnak össze, még ha nem is látszanak a lombtól, csivitelésük szinte ordítozásként hat és már messziről hallani lehet. Az etetőt és a fürdőhelyeket is csapatostul látogatják. Nem ijedősek, nem röppennek vissza egy-egy maggal a biztonságos helyre. Függő etetőn nem esznek, de emelt tálcán igen, és a talajra is leszállnak a szétszórt magokért.
Az etetőn nyüzsgősek, állandóan mozgásban vannak, szívesen bemásznak a lapos tányérokba és alacsony tálakba és csőrükkel szétdobálják a magokat. Ritkán veszekszenek, bár folyamatos ordítozásuk miatt úgy tűnhet. Érdemes megfigyelni őket, mert nagyon mókás népség. Érdekesség, hogy a verebek egész életükre szólóan választanak párt, bár nem kifejezetten monogámok, hajlamosak ugyanis a hűtlenkedésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük