Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk a tengelicről?

Hogyan gondoskodjunk a tengelicről?

A tengelic egy nagyon mutatós, rendkívül élénk, tarka tollú madár, kicsit nagyobb a széncinegénél. Csőre hegyes fehér, az arcán élénk vörös álarc van, körötte fehér sálféleség, a fejtetője barna. Szárnyán citromsárga sáv van fekete keretben. Mellkasa halvány barna, középen fehér nyakkendővel. Gyakori vendég a téli etetőkön, főleg januártól, mikor az erdőkben lassan kezd elfogyni az élelem. A kerti etetőkön szinte bármilyen magot megesznek, de a legjobban a napraforgómagot szeretik ők is. Ha más nincs, akkor elfogy az amaránt, a köles, az ebédből maradt natúr rizs és a kenyérmorzsa is. Szívesen átkutatják a fenyőkön lógó tobozokat is magok után.
A tányérszerű, nem a földön, hanem valamilyen emelvényen elhelyezett etetőket szeretik legjobban. Ezeket csapatokban látogatják, így érdemes megfigyelni a viselkedésüket. Sokszor először csak egy közeli bokorban gyülekeznek csapatostul, aztán valamelyikük bátorságot gyűjt és ágról ágra a közelbe lopózik. Ha nem lát semmi gyanúsat, akkor leszáll és elkezdi tömni magát. Nem hagyja el az etetőt egy-egy maggal, ahogy a cinkék szokták. Ahogy a többiek is befutnak, egyetlen etetőn néha akár 15-20 madarat is megszámolhatunk, akik mind küzdenek a jobbnál jobb helyekért. Gyakran az is előfordul, hogy összeverekednek a legkívánatosabb falatokért vagy helyekért, de sosem tömegesen, mindig csak két madár közt adódik vita.
Bántani sosem szokták egymást, csak nagy szárnycsattogtatással és erős csiviteléssel próbálnak erősebbnek látszani. Ha sokat figyeljük őket az etetőn, idővel akár meg is tudjuk különböztetni egymástól a madarakat a mintájuk és viselkedésük alapján.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük