Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk télen a maradakról?

Hogyan gondoskodjunk télen a maradakról?

Télen alkalmunk nyílik arra, hogy gondoskodjunk a tavasszal és nyáron oly sok örömöt adó madár-szomszédainkról. Ilyenkor nehezen találnak élelmet, ideje hát, hogy segítsünk nekik átvészelni a nehéz téli időszakot.
Rengeteg fajta madáretetőt lehet készen is kapni, de fából, vagy akár egy üres műanyagflakonból házilag is könnyen elkészíthetjük. Praktikus és egyszerű megoldás, ha egy üres üdítős üveg oldalára néhány lukat vágunk, melyen fakanalat vezetünk át. Az üdítős flakont a szájánál lógatjuk fel a fára.
Madáretetőt bárhova akaszthatunk, ahol biztonságos helyet találunk. Figyeljünk rá, hogy macskák ne közelíthessék meg a helyet. Ellenük úgy védekezhetünk, hogy a fa törzsére szögesdrótot, vagy lemezből készített gallért erősítünk.
Az etetőbe tehetünk magvakat (dió, napraforgó, mogyoró, tökmag), répát, bogyókat, lágy eleségként lisztkukacot. A boltokban is készen kaphatók madáreleségek (golyó, madárkalács) melyeket felaggathatunk fára, eresz alá, erkélyre. Kitehetünk még sótlan szalonnát, azt is előszeretettel csipegetik. Soha ne tegyünk az etetőbe kenyeret, mert megszívja magát nedvességgel és a madarak begyében megrejted, megdagad, ráadásul a maradék könnyen bepenészedik. Fontos a rendszeresség. Ha egyszer már kitettünk madáreleséget, akkor ne feledkezzünk meg a kis vendégekről, mert a jóhoz szokott madaraknak nehéz új élelemforrást találni. A tavasz közeledtével fokozatosan csökkentsük a kitett eleség mennyiségét, így visszaszoknak a természetben fellelhető élelem keresésére, ugyanis a melegebb idő beköszöntével egyre több kukacot, gilisztát, hernyót találnak maguknak, így már nem lesz szükségük a segítségünkre. Ha tehetjük, víz utánpótlásról is gondoskodjunk, hiszen a fagyos időben nehezen találnak folyékony vizet.
Lakóhelyünktől függően számos madárfajra számíthatunk az etető környékén. Leggyakoribb vendégek a rigók, cinkék, verebek, de találkozhatunk zöldikével, királykával, vörösbeggyel és pinttyel is. Ha az ablak, vagy a terasz, erkély környékére tesszük a madáretetőt, kellemes szórakozás figyelni a kis vendégeket, amint csemegéznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük