Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk télen a madarakról?

Hogyan gondoskodjunk télen a madarakról?

Nemcsak kertes házak tulajdonosainál merülhet fel ez a kérdés: a madarakat épp olyan fontos lehet etetni a nagyvárosokban is, és pont ugyanolyan boldogító érzés, ha sikerül őket az ablakpárkányra csalni. Fontos, hogy mérjük fel, milyen madarak élnek a környéken.
A legtöbb madárnak tökéletesen megfelel az állatkereskedésben kapható szotyi illetve felakasztható maggombóc. A gombócot sose fektessük a párkányra, mindig akasszuk olyan helyre, ahol szabadon himbálózhat, a madarak ugyanis ragaszkodnak a táplálkozási szokásaikhoz: a gombócra járó kékfejű cinkék és őszapók csakis függeszkedve táplálkoznak, nem szállnak le a párkányokra de a házikóformájú etetőkre sem.
A szotyis tányér ne legyen mély (tálat ne használjunk), hogy minden oldalról könnyen hozzáférhető legyen. A közepére tett kődarabbal biztosíthatjuk, hogy a nagyobb madarak sem lökik le. Lapos edényben minden nap adjunk friss, langyos vizet is, ugyanúgy nehezebb kaviccsal stabilizáljuk.
A leggyakoribb vendégek valószínűleg a verebek lesznek, de ne kergessük el őket csak azért, mert olyan mindennaposak, illetve kevésbé szépek, mint a többi madár. Legalább annyira megérdemlik ők is a gondoskodást. A nagyvárosokban is ugyanannyira gyakoriak a betörőálarcos tengelicek, mint a falvakban, sőt a természetközelibb helyeken kisebb valószínűséggel várhatóak az etetőre, mivel amíg csak tehetik, az erdőben táplálkoznak.

Nagy eséllyel várhatunk cinkékre is, közülük is a széncinegékre és a kék-fejűekre. Ha a magok leszóródnak a talajra, fák alá, akkor felbukkanhatnak például erdei pintyek vagy fenyőpintyek. Ők nem fognak felszállni az etetőre vagy ablakpárkányra, csakis a földről esznek.
Ügyeljünk rá, hogy a macskák ne veszélyeztethessék a madarakat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük