Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk télen a kerti állatokról?

Hogyan gondoskodjunk télen a kerti állatokról?

Az emberek általában hajlamosak azt gondolni, hogy a téli gondoskodás az állatvilágról kimerül a madáretetésben, holott ez közel sem elegendő. A gondos kerttulajdonos, különösen, ha kertészkedik, már előző ősszel gondoskodik a következő évben a kártevőket irtó és a növényeket porzó rovarok utánpótlásáról. Ennek érdekében érdemes olyan „rovarpalotát” építeni, amelybe beépítünk szalmaszálakat, gallyakat, különféle vastagságú ágakat, kifúrt, öregedő fadarabokat. Ezekben hasznos rovarok fognak áttelelni .
A nagyobb állatokon, mint a sündisznók,kígyók és gyíkok azzal segíthetünk, ha van valahol a kertben egy gallykupac vagy farakás, amelynek az alsó szintjeit nem bolygatjuk.
A madarak esetében az etetés mellett még két dologról kell gondoskodni: szálláshelyről és itatással. Utóbbi az egyszerűbb dolog: minden nap ugyanabban az időszakban kell biztosítani langyos vizet egy lapos tálkában az ablakpárkányon vagy más, biztonságban elérhető helyen. Fontos, hogy a macskák ne tudják megtámadni a fürdőző madarakat, amik nedves tollazattal amúgy is rosszabbul manővereznek, tehát fokozottan kiszolgáltatott helyzetben vannak.
A víz mélysége ne legyen több 2-3 cm-nél, ennél mélyebb vízbe bele is fulladhatnak a kisebb testű madarak. Ugyanis a madarak télen is fürdenek, a hideg ellenére tisztán kell tartaniuk a tollazatukat.
A harmadik dolog, ami fontos télen a madaraknak, az a biztonságos szálláshely a hideg éjszakákra. Figyeljük meg, hogy milyen fajták látogatják a kertünket, illetve a környéket (ugyanis, ha hozzánk még nem költöztek be, akkor odacsábíthatóak). A verebeknek például elegendő, ha dagadt, télen is zöld tuja vagy fenyő van a kertben. Más fajták odúkban bújnak össze tömegesen, például akár 5-6 felnőtt cinke is töltheti a telet egymást melegítve a fákra szerelt és nyáron költésre szolgáló odúkban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük