Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk a széncinkéről?

Hogyan gondoskodjunk a széncinkéről?

A széncinege a legnagyobb az európai cinegék között. Másik leggyakoribb faja a cinegéknek nálunk a kékfejű, de az jóval kisebb a széncinkénél, kb. az őszapóhoz hasonló a mérete.
A cinkék erdőkben, fenyves területeken élnek, magokkal szeretnek táplálkozni, de újabban egyre inkább beköltöznek ők is a városokba. Még Budapesten is lehet látni cinkéket bármelyik nagyobb parkban, sőt akár az útszéli sövényekben és fákon is, ugyanis a városokban rengeteg táplálékhoz juthatnak.
Könnyen felismerhető: termete apró, feje fekete, orcáján nagy fehér folt van. Sárga mellénykét visel fekete nyakkendővel. Háta zöld, szárnya kék, fehér szalaggal, farka kecses és hosszú. Egyetlen másik madárral sem téveszthető össze. A tojókat nagyon nehéz megkülönböztetni a hímektől.
Az etetőn kínáljunk nekik szotyit, nagyon szeretik, de meglehetősen bizalmatlan madarak. Az etetőt tömegesen látogatják, de egy-egy egyed, ha megszerzett egy megfelelő szemet, akkor nem áll neki ott helyben elfogyasztani, hanem visszaröppen vele egy biztonságosnak tűnő ágra. Ott a két lábával az ághoz szorítja a szemet, és addig kalapálja, amíg hozzá nem fér a héj alatt az értékes részekhez.

Eközben nagyon sok megy kárba, az ember szinte azon csodálkozik, hogy megszerzik egy-egy szemből azt az energiát, amivel az ide-oda röpködés jár. Kínálhatunk neki állatkereskedésben kapható madárkalács gombócokat is, ezeknek a hálójában megkapaszkodik, és sokáig csipkedi a zsírból, hájból álló kalácsot, így jobban megfigyelhető a viselkedése. Szeretik a kiakasztott faggyút és húsos csontot is. Szeretnek függeszkedve táplálkozni, szívesen szállnak tálcás és felakasztott házikós etetőkre is, de a talajra nem szívesen szállnak le.
Ne felejtsünk el naponta legalább egyszer friss vizet is kínálni nekik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Otthoni konyhakert

Amikor elérkezik a tavasz, szinte már vágyakozunk ki a hosszú tél után a szabadba. Jó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük