Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan gondoskodjunk kerti világításról?

Hogyan gondoskodjunk kerti világításról?

Kertes házak esetében rendkívül fontos az esti/éjszakai világítás, hogy a sötétben hazaérkező ember az autóval, biciklivel vagy gyalogosan biztosan biztonságban jusson be a lakásba. Talán az autós közlekedés esetében a legfontosabb ez: látni kell a talajt, a növényeket, állatokat (kutyát, macskát), és persze nem utolsó sorban a családtagjainkat. Látni kell, hogy nyitva van-e a garázskapu, és milyen távolságban van a fal, látni kell, milyen állapotban van a talaj – az utóbbi napokban például nagyon fontos volt ez az ónos eső és a jég miatt. Ráadásul még csak nagyon későn sem kell emiatt hazaérni, vagy túl korán elindulni: a legveszélyesebb téli időszakban a nap 6-7 óra között kel és 4-5 óra között nyugszik, ami szinte garantálja, hogy biztosan sötétedés után ér haza a család.
A világítás esetében fontos, hogy ne a házból lehessen vezérelni, hiszen akkor már minek, ugyanakkor költségtakarékos is legyen: ha vezetékes a világítás, akkor ne kelljen egész nap égnie a biztonság érdekében.
Lehetőség van a kapcsolók kívülre való felszerelésére, ami nagyon jó megoldás lehet, időszakos és erős fényt adhat a biztonságos közlekedéshez. Ha ilyen erős fényforrásra nincs szükség, például mert autót nem használunk, vagy egész biztos, hogy a talaj nem csúszik (murvás, kavicsos, stb.), akkor elég lehet a vezérfények használata. Világítástechnikai üzletekben és az interneten is lehet már kapni egészen olcsón napelemes világítótesteket. Ezek kis fáklyáknak tűnnek, a kívánt helyre lehet leszúrni őket a földbe, és napelemmel töltődnek fel. Éjjel egészen enyhe fényt bocsátanak ki, a környezetet nem zavarják meg, a kocsifeljáró szélét azonban láthatóvá teszik.
Ha szeretnénk ennél mókásabb megoldást, akkor vásároljunk világító festéket, amit farönkökre, kövekre festhetünk fel, és ezek segítségével jelöljük ki az útvonalat. Előnye, hogy nagyon dekoratív, hátránya viszont, hogy nem lehet kikapcsolni, egész éjjel látszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Egy házfelújítás rengeteg pénzbe kerül. Minél több az elvégzendő munka, annál többe. Épp ezért nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük