Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk a kékfejű cinkékről?

Hogyan gondoskodjunk a kékfejű cinkékről?

A kékfejű cinke apró, mindössze 10-11 centiméteres madárka. Megjelenésében hasonlít a széncinegéhez, megkülönböztetésük nemcsak a méreteik miatt könnyű, hanem azért is, mert a kékfejű cinke valóban kékfejű: mintha enyhén punk-os élénk kék frizurát viselne. Alatta az arca fehér, a szemén fekete, afféle zorrós szemkötőt visel, torka is fekete. A hasa sárga-sárgásfehér, nem olyan élénk, mint a széncinegének. A háti oldaluk nagyon hasonló. A tojók és a fiatalok színe fakóbb, mint a hímeké.
A kertben a kékfejű cinkék hasonlóan táplálkoznak, mint a széncinegék: nagyon szeretik ők is a szotyit, és bár megeszik tálcáról is, mégis jobban szeretnek függeszkedni evés közben, ezért nagyon népszerűek a felakasztott, dróthálós etetők, a cinkegombócok, és minden más, akasztva tálalt élelem, például szalonnabőr, faggyú, háj, gyümölcsdarabok is.
Általában kisebb csapatokban járják az etetőket, gyakran egyszerre érkeznek a nagyobb cinkékkel. Nem nagyon zavartatják magukat a társaságtól, és egy kicsit bátrabbak is, nem rohannak el már az első napraforgószemmel valami biztonságosabb helyre. Nem kötözködnek a nagyobb madarakkal, és egymással is ritkán vesznek össze, de ehhez az kell, hogy az etető bőséges élelemforrást jelentsen, tehát napi rendszerességgel ellenőrizzük, hogy elegendő táplálékot találnak-e az odalátogató madarak.
Ha a kertbe szeretnénk szoktatni őket a nyári időszakra is, akkor helyezzünk el a fákon magasan megfelelő faodúkat. Ezekben kisebb csapatokban telelnek át: éjszakánként összebújva alszanak, majd tavasszal jó eséllyel valamelyik cinkepár kisajátítja magának a kiváló fészkelési lehetőséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan gondoskodjunk télen a madarakról?

Nemcsak kertes házak tulajdonosainál merülhet fel ez a kérdés: a madarakat épp olyan fontos lehet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük