Kezdőlap » Kert » Hogyan gondoskodjunk a madárbarát kertről nyáron?

Hogyan gondoskodjunk a madárbarát kertről nyáron?

A madarak gondozása nem ér véget a téli etetéssel. Nagy szükségük van a segítségre nyáron is, különösen az utóbbi száraz évek miatt.
A legfontosabb, hogy biztosítsunk itatót a számukra. Ez ne legyen mélyebb víz 2-3 cm-nél, mert ennél mélyebb az apró madarak számára már veszélyes. Helyezzük el napsütötte, nyílt, és lehetőleg kicsit magasított helyen: tökéletesek a lábon álló megoldások, de tehetünk egy nagyobb tálat a kerti asztalra is, esetleg a kerti tóban biztosíthatunk olyan lépcsőt, amin minden madár a megfelelő mélységű vizet éri el.
Ha élnek a környéken fecskék, akkor a vizes tál egyik felébe állítsuk néhány kisebb csomó agyagot. A fecskék nedves agyagból építik a fészküket, a pocsolyák hiánya miatt csökken a hazai állományuk, mert nem tudnak megfelelő fészekanyaghoz jutni.
Más madarak számára a költőhelyet mesterséges odúk kihelyezésével biztosíthatjuk. A megfelelő formák kiválasztásához figyeljük meg a kertet látogató madárfajokat, ez alapján válasszunk. Az odú legyen masszív, vízhatlan, erősítsünk a tetejére egy pvc darabot, ami megakadályozza a beázást. Célszerű olyan odút készíteni vagy venni, aminek a teteje leszerelhető, hogy az év végén ki lehessen takarítani, így kevesebb élősködő fogja kínozni a következő évi fiókákat.
Magokat, eleséget ebben az időszakban ne helyezzünk ki. A fiókák neveléséhez a szülők többnyire állati fehérjét használnak (bogarakat, kukacokat), és ha a könnyen megszerezhető magokkal etetik a fiókákat, azok akár el is pusztulhatnak. Helyette tegyük inkább rovarbaráttá a kertet színes virágzó növények ültetésével és rovarszálló kihelyezésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük