Kezdőlap » Növények » Hogyan futtassunk lilaakácot?

Hogyan futtassunk lilaakácot?

A Született feleségek című sorozat óta még a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezi a lilaakácot, pedig amúgy is nagyon dekoratív, rendkívül gyorsan növő növényről van szó.
A növekedése meglehetősen agresszív, csavarodva kapaszkodik fel a támrendszeren, ezért vagy évente többször lecsavarjuk az ágakat a támról, vagy pedig beletörődünk, hogy az már akár örök időkig a növényünk alatt marad. Ügyeljünk rá, hogy az ágak ne tudjanak bekúszni a cserepek alá, a fal repedéseibe, a hibás ragon keresztül a tetőtérbe, stb, mert ilyen helyeken kárt okozhat, akár statikai hibákat is. Ugyanilyen okból az ültetéskor is hagyjunk legalább fél méter távolságot az épület alapjától. Ha egyenletes, átlátszatlan, zöld falat szeretnénk létrehozni, akkor már az alsó régiókban is késztessük elágazásra, és az oldalágakat vízszintesen igyekezzünk eloszlatni.
Napos, meleg fekvésben gyorsan növekszik és dús, zöld levélzetet fejleszt. Ha már alaposan benőtt egy pergolát, még az eső nagy részétől is megóvja az alatta lévő teraszt. Igyekezzünk úgy futtatni, hogy a felső, virágzó részek minél több vízszintes futófelületet kapjanak, akkor ugyanis virágzási időszakban a hatalmas, fél-egy méter hosszú, nagyon illatos fürtöket szinte ontani fogja magából, alulról nézve pedig úgy fog tűnni, mintha lila felhő borítana be.
Természetesen ezt a virágot is megtalálták már a nemesítők, így rengeteg színváltozatot beszerezhetünk. Van köztük a lila mellett teljesen rózsaszín is, és a borsó fehéres-lilás virágaira nagyon hasonló fürtöket produkáló fajta is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen növény a télálló citrom?

A télálló citrom latin neve poncirus trifoliata, ebből is látszik, hogy valójában nem citrusféle, de …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük